Video Skupštine Brčko distrikta BiH

Ovdje možete pogledati promotivni video Skupštine Brčko distrikta BiH. Više snimaka možete potražiti na našem You Tube kanalu. Skupština Brčko distrikta BiH.

PRIJEDLOG BUDŽETA ZA 2023. GODINU UŠAO U SKUPŠTINSKU PROCEDURU, JAVNE RASPRAVE 18, 20. I 22. OKTOBRA

mala Foto 2 10. VS Prijedlog budžeta Brčko distrikta za 2023. godinu u iznosu od 281.381.660 KM ušao je u skupštinsku proceduru i o njemu će se u naredna dva mjeseca putem javnih rasprava moći izjasniti i građani Distrikta.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Siniša Milić rekao je da je Prijedlog budžeta ušao u skupštinsku proceduru u skladu sa statutarnim i zakonskim rokovima te da se kampanja za opšte izbore nije odrazila na redovan rad institucija Brčko distrikta.

Milić je istakao da su ispoštovani dogovori da se značajan dio kapitalnog budžeta izdvoji za rješavanje problema vodosnabdijevanja jer je to gorući problem u Brčko distriktu, te da će se naredne godine realizovati veliki dio projekata koji se odnose na komunalnu infrastrukturu.

Milić je napomenuo da je predloženim budžetom izdvojeno 100.000 KM za izgradnju dnevnog centra za djecu s posebnim potrebama.Foto 6 10.vs

„U prethodnom periodu imali smo razgovore i s predstavnicima različitih udruženja građana. Jedan od njihovih zahtjeva je bio da se izdvoje sredstva  za izgradnju dnevnog centra sa djecu s posebnim potrebama jer je i to jedan od značajnih problema u Distriktu. Pokazujemo i kroz ovu knjigu budžeta da slušamo prijedloge građana. Siguran sam da ćemo u konačnici imati budžet koji će dobiti podršku svih poslanika“, rekao je predsjednik Milić.  

Predsjedavajući skupštinske Komisije za budžet Srđan Blažić rekao je da će o prijedlogu budžeta za 2023. godinu biti držane tri javne rasprave, u Domu kulture, i to 18. i 20. oktobra s početkom u 17 sati, te 22. oktobra s početkom u 12 sati.

„Pozivam sve građane, predstavnike mjesnih zajednica i udruženja građana da dođu na javne rasprave i podnesu svoje prijedloge kako bi imali što kvalitetniji budžet za 2023. godinu“, rekao je Blažić.

Gradonačelnik Brčko distrikta Esed Kadrić je rekao da će se poštovati sve sugestije poslanika i prijedloge građana te da očekuje da će konačan prijedlog budžeta za 2023. godinu biti usvojen u Skupštini početkom decembra, kako bi se već od 1. januara naredne godine mogao neometano primjenjivati.

Skupština Brčko distrikta danas je održala 10. vanrednu sjednicu na kojoj je razmatran Prijedlog budžeta Brčko distrikta za 2023. godinu  čime je ušao u skupštinsku proceduru i dogovoreno je vrijeme održavanja javnih rasprava.

Po okončanju vanredne, poslanici su se izjasnili o preostalih pet tačaka dnevnog reda 30. redovne sjednice, odnosno dali su saglasnost na izmjenu i dopunu Pravilnika o radu JP „Putevi Brčko“, i primili k znanju izvještaje o reviziji finansijskih izvještaja i poslovanja za 2021. godinu Zavoda za planiranje, projektovanje i razvoj, Policije i Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Brčko distrikta, dok je s dnevnog reda skinuta tačka koja se odnosila na razmatranje izvještaja o reviziji finansijskih izvještaja za prošlu godinu JP „Komunalno Brčko“.Foto 3 10.vs

Podijelite na društvenim mrežama