Video Skupštine Brčko distrikta BiH

Ovdje možete pratiti uživo prenos sjednica Skupštine Brčko distrikta BiH ili video snimak posljednje održane sjednice. Više snimaka možete potražiti na našem You Tube kanalu. Skupština Brčko distrikta BiH

Dan otvorenih vrata Komisije za evropske integracije

mala DSCN5646U organizaciji Komisije za evropske integracije Skupštine Brčko distrikta BiH, uz podršku  Kancelarije EUD/EUSR i Misije OSCE-a, danas je u Skupštini  održan Dan otvorenih vrata za studente i predstavnike omladinskih organizacija.

Tridesetak studenata Ekonomskog fakulteta u Brčkom, Evropskog, Internacionalnog univerziteta i Visoke škole Empirika kao i predstavnike desetak omladinskih organizacija Brčko distrikta u svoje i u ime predsjednika Skupštine pozdravo  je Ivo Filipović, potpredsjednik Skupštine, a ovom događaju je prisustvovao i gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić. On je pozdravio održavanje ovakvih skupova i istakao da Brčko distrikt nastoji da ispuni svoje obaveze u procesu evropskih integracija BiH. Podsjetio je da je s tim ciljem u okviru Vlade formirano i posebno Odjeljenja za evropske integracije i međunarodnu saradnju koje je od velike važnosti ali da je odgovornost i na svim drugim institucijama Distrikta. On je rekao da je jedno od prioritetnih pitanja usvajanje budžeta za narednu godinu.

Dan otv vrata foto 1

Uroš Vojnović, predsjedavajući skupštinske  Komisije za evropske integracije istakao je da je ovaj događaj bio prilika da se mladima daju informacije o prednostima koje nude evropske integracije i da se učesnicima prezentuje rad Komisije  koja prati ispunjavanje svih prava i obaveza Brčko distrikta u ovom procesu.

-Realno nikada nismo zadovoljni ali mislim da smo napravili iskorake za bolje izvršavanje preuzetih obaveza- rekao je Vojnović osvrćući se na do sada urađeno. On je podsetio na obveze koje proizilaze iz Reformske agende i posebno naglasio značaj donošenja antikoruptivnih zakona.

- Mislim da ćemo u naredna tri mjeseca donijeti zakone i podzakonske akte koji će unaprijediti ove procese- rekao je Vojnović. On je istakao da je put evropskih integracija određen političkom voljom i mogućnostima za operativno djelovanje ali da veruje da će Brčko distrikt iskoristiti prednosti koje ima i ispuniti svoje obaveze.

Dan otv vrata foto 2

Delfa Dejanović, šef Odjeljenja za evropske integrcije upoznala je učesnike sa aktivnostima ovog Odjeljenja, a studentima i omladinskim organizacijama  je prezentovan i rad EU info centra u Brčkom s posebnim akcentom na program razmjene studenata (ERASMUS).

-Mislim da mladi veoma malo znaju o šansama koje nam pruža Evropska unija, a  ovo je jedan od načina na koji EU i partnerske organizacije i institucije u BiH pokušavaju rešiti to pitanje- rekao je Damir Radenković iz omladinskog centra „Vermont“. On je naglasio da ova nevladina organizacija već dugo radi na tim pitanjima i da je kroz četiri projekta „Vermont“ koristio sredstva evropskih fondova.

- Oko 1.400 mladih ljudi bili su korisnici tih projekata i oni su upoznati sa svim aktivnostima i mogućnostima koje pruža EU- naglasio je Radenković. Na potrebu većeg angažovanja institucija i nevladinog sektora na upoznavanju sa obavezama i mogućnostima vezanim za evropske integracije ukazali su i studenti

Dan otv vr foto 0

- Mislim da se trebamo okrenuti vlastitom prosperitetu da ne bi bili prinuđeni da napuštamo svoju zemlju- rekao je Vladimir Kanostrevac, student Ekonomskog fakulteta u Brčkom.

Osim o pitanjima vezanim za evropske integracije studenti i predstavnici omladinskih organizacija govorili su i o drugim pitanjima koja se tiču mladih zbog čega se, kako se moglo čuti, mogu očekivati razgovori predstavnika ove populacije i sa predstavnicima drugih komisija, u prvom redu Komisije za mlade.

Podijelite na društvenim mrežama