Video Skupštine Brčko distrikta BiH

Ovdje možete pogledati promotivni video Skupštine Brčko distrikta BiH. Više snimaka možete potražiti na našem You Tube kanalu. Skupština Brčko distrikta BiH.

Održana 24. redovna sjednica Skupštine Brčko distrikta BiH

mala Foto 1 Sjednica SkupštinePoslanici Skupštine Brčko distrikta BiH usvojili su danas Nacrt zakona o zaštiti od nasilja u porodici u Brčko distriktu u prvom čitanju kojim se obezbjeđuje veća zaštita žrtvama nasilja. U prvom čitanju usvojeni su i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona  o dječijoj zaštiti  i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti.

„Izmjene i dopune Zakona o socijalnoj zaštiti na drugačiji način tretiraju utvrđivanje prava na dodatak za njegu i pomoć drugog lica na način da će postojati skala korisnika od umjereno, teško i potpuno do lica s malom zavisnošću od tuđe njege i pomoći“ rekla je Nataša Stevanović, šefica Pododjeljenja za socijalnu zaštitu.

Foto 2

Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Pravobranilaštvu i Nacrt zakona o platama i drugim naknadama pravobranioca i zamjenika u Pravobranilaštvu Brčko distrikta BiH u drugom čitanju nisu dobili podršku poslanika.

„Tražit ćemo da dostave novi prijedlog koji će biti primjereniji trenutku u kome se nalazimo jer smo cijenili da plate pravobranilaca ne mogu biti na nivou plata sudija i tužilaca“, rekao je Esed Kadrić predsjednik Skupštine Brčko distrikta nakon sjednice.

Predsjednik Skupštine Esed Kadrić komentarisao je situaciju koja je nastala nakon što je poslanik Tomislav Stjepanović napustio poslanički klub HDZBiH a u Skupštini će djelovati kao nezavisni poslanik u klubu poslanika HSS braća Radić.

„Danas na dnevnom redu nismo imali tačke dnevnog reda koje zahtijevaju prisustvo tri poslanika iz reda konstitutivnih naroda. Na narednim sjednicama pojavit će se takve situacije i shodno tome vidjet ćemo kako će se ponašati poslanici koji su jutros opravdali svoje odsustvo, a radi se o tri poslanika iz reda hrvatskog naroda. Ne znam kako će parlament funkcionisati i hoće li to biti produktivan rad ali jučer je donesena jednoglasna odluka da se nastavi raditi u ovom sastavu. Kada bi se svi pridržavali svojih obaveza ne bi trebalo biti smetnji u radu, ali u politici se koriste razni načini političke borbe pa i oni koji poslanike opredjeljuju da ne prisustvuju sjednicama i time pokazuju svoj politički stav. Mislim da će toga biti i da će biti usporeniji rad parlamenta“ rekao je Esed Kadrić, predsjednik Skupštine.

Skupština je razmatrala prihodovnu stranu i materijalne troškove prijedloga Budžeta Brčko distrikta BiH, a razmatrano je i doneseno i više odluka među kojima i odluka o pokretanju postupka izbora i imenovanja članov Nadzornog odbora JZU „Zdravstveni centar Brčko“.

Foto 3

Podijelite na društvenim mrežama