ZAVRŠENA 15. I ZAPOČETA 16. REDOVITA SJEDNICA

mala 16. rs 2 Zastupnici Skupštine Brčko distrikta započeli su 16. redovito zasjedanje u čijem prvom dijelu je, između ostalog, usvojen Nacrt zakona o pčelarstvu u prvom čitanju o kome će biti održana javna rasprava u srijedu, 17. studenoga.

Predsjednik Skupštine Siniša Milić istaknuo je da oblast pčelarstva u Distriktu ranije nije bila zakonski uređena te da je Nacrt zakona urađen u suradnji s udrugama pčelara.

Milić je napomenuo da se ovim zakonom rješava niz pitanja koja do sada nisu bila regulirana te da donošenje ovog zakona neće ugroziti rad pčelara pa ni onih koji imaju do 30 košnica.

„Oni neće imati obvezu registrirati se kao poljoprivredni proizvođači. To implicira da neće moći dobiti sredstva iz Pravilnika o poticajima u kojem je, svakako, određeno da pravo na poticaje ostvaruju pčelari koji imaju 30 i više košnica. Na prijedlog zastupnika određena je i stručna rasprava kako bismo još jednom čuli mišljenje, prije svega, onih koji se bave proizvodnjom meda, ima li nekih korekcija i prijedloga prije drugog čitanja“, rekao je Milić.

Iz skupštinske procedure povučen je zakon o poslovnim zonama koji je u prvom čitanju usvojen 2018. godine.

Predsjednik Milić je kazao da je u međuvremenu došlo do promjene u razmišljanju onih koji upravljaju ovim procesima da bi zakon trebalo izmijeniti u dijelu nadležnosti za upravljanje poslovnim zonama i da je od Zakonodavnog ureda gradonačelnika dobiveno mišljenje da zakon u drugom čitanju nije moguće popraviti amandmanima, jer ih ima preveliki broj.

„Odlučeno je da se povuče ovaj zakon, a da se istodobno krene s izradom novog zakona. Već je formirana radna skupina koja radi na nacrtu novog zakona“, pojasnio je predsjednik.16. rs  polaganje zakletve Ljuca

Na 16 . redovitom zasjedanju usvojena je Odluka o prestanku mandata zastupnika Šemsi Sakoviću, a mandat je dodijeljen Halilu Ljuci koji je potom položio prisegu.

Termin nastavka 16. redovite sjednice bit će naknadno utvrđen.

Prije početka 16. redovite završen je nastavak 15. redovite sjednice na kojem je usvojeno niz revizorskih izvješća o poslovanju institucija Distrikta i izvješća o radu pravnih osoba koje je osnovao Distrikt.

Razmotrena je Informacija o stečajnom postupku nad tvrtkom „Bimeks“ i usvojen Zaključak da Pravobraniteljstvo Distrikta, kao stečajni vjerovnik, ponudi stečajnom upravniku otkup za oko 17 duluma zemljišta ove tvrtke na lokaciji Bescarinska zona na kojem se nalazi pravoslavno groblje, koje bi specijalnom pogodbom bilo predano Srpskoj pravoslavnoj crkvi radi proširenja groblja. Rok za postupanje po ovom zaključku je 90 dana.

Podijelite na društvenim mrežama