PREDSJEDNIK SKUPŠTINE I GRADONAČELNIK ODRŽALI ZAJEDNIČKU NOVOGODIŠNJU KONFERENCIJU ZA MEDIJE

mala Foto novogodišnji pres Kadrić 2Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić i gradonačelnik Brčko distrikta Esed Kadrić održali su danas zajedničku novogodišnju konferenciju za medije na kojoj su sumirali rezultate rada zakonodavne i izvršne vlasti Distrikta u 2021. godini.

Predsjednik Skupštine Siniša Milić ocijenio je zadovoljavajućom godinu na izmaku, te podsjetio da je Distrikt pokazao visok stupanj odgovornosti nakon lokalnih izbora održanih u studenom 2020. i prvi u BiH formirao novu izvršnu vlast nakon tih izbora.

„To je pokazalo i odredilo smjer djelovanja ove vladajuće većine. Mimo svih očekivanja postignuta je suglasnost o izboru gradonačelnika, predsjednika Skupštine, o novoj Vladi i krenulo se u realizaciju niza značajnih projekata“ podsjetio je Milić.

Milić je napomenuo da su u ovoj godini usvojena dva proračuna Distrikta i niz zakona od suštinskog značaja za Brčko, prije svega Zakon o sprječavanju sukoba interesa u institucijama Distrikta koji je rađen u suradnji s OHR-om.Foto novogodišnji pres Milić 2

Istaknuo je da je formirano Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa, koje je, ovih dana, svim nositeljima javnih dužnosti uputilo dopis u kojem se od njih traži da dostave svu dokumentaciju vezanu za njihovo imovinsko stanje na temelju čega će odlučivati postoje li ili ne postoje elementi sukoba interesa.

Milić je podsjetio i da je u 2021. godini počeo s radom Ured za prevenciju korupcije i koordinaciju aktivnosti na suzbijanju korupcije te da je Skupština imenovala ravnatelja i dva zamjenika ravnatelja Ureda koji će punim kapacitetom početi s radom idućih mjeseci.

„Dio nadležnosti Ureda za prevenciju korupcije je i zaštita zviždača i davanje obvezujućih mišljenja na sve akte koje donose Vlada i Skupština“ istaknuo je Milić.

 Milić je napomenuo da se proteklih godinu dana radilo na stvaranju preduvjeta za unapređenje ekonomije i pokrenuto je nekoliko poslovnih inicijativa na temelju Zakona o javnoj imovini putem specijalne pogodbe.

„Očekuje nas na proljeće realizacija dogovora s OSC grupacijom oko formiranja slobodne ekonomske zone, užurbana realizacija revitalizacije Luke Brčko, izgradnja magistralnog cjevovoda trasom obilaznice i niz drugih projekata“, rekao je Milić.

Gradonačelnik Brčko distrikta Esed Kadrić istaknuo je da su godinu na izmaku obilježili rad i težnja da Distrikt ide uzlaznom putanjom i ostane primjer uspješne lokalne zajednice.

Kadrić je podsjetio da je u 2021. godini usvojena Strategija razvitka Brčko distrikta, da je urađen veliki broj infrastrukturnih projekata, ali i da se veliki broj infrastrukturnih projekata realizira, kao što su trasiranje autoceste Beograd-Sarajevo kroz teritorij Distrikta, rekonstrukcija međudržavnog mosta na rijeci Savi, izgradnja školskih i športskih objekata.

„Uz potporu Svjetske banke, pred nama su četiri važna projekta: izgradnja centra za gospodarenje čvrstim otpadom, sanacija postojeće deponije, uređenje obale rijeke Save i regulacija korita rijeka Brka i Blizna“, naveo je Kadrić.

Podijelite na društvenim mrežama