USVOJEN ZAKON O REGULIRANJU CIJENA U BRČKO DISTRIKTU BiH

mala 24 рс фото 1Skupština Brčko distrikta je na 24. redovitom zasjedanju usvojila Zakon o reguliranju cijena u drugom čitanju kojim bi se trebao stabilizirati rast cijena na tržištu i spriječiti dosadašnja praksa neujednačenih cijena proizvoda na policama i prilikom naplate. Predsjednik Skupštine Siniša Milić napomenuo je da su entiteti ovaj zakon donijeli mnogo ranije i da su Zakonom predviđene novčane kazne za one koji ne budu postupali po zakonu.

 „Vlada će sada imati instrument za kontrolu formiranja cijena na tržištu. Zakon će stupiti na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku, ali će biti potrebno da Vlada donese odgovarajući provedbeni propis da djeluje u smislu ograničavanja cijena u određenoj oblasti, odnosno na određene proizvode“, pojasnio je Milić.

Na znanje je primljena informacija o stanju i problemima u financiranju športa u Distriktu uz zaključak da će se u idućih sedam dana raspisati javni poziv za dodjelu donacija športskim kolektivima za njihov rad.

Predsjednik Milić je istaknuo da je u idućem razdoblju potrebno drugačije raditi na organizacijskom uređenju u oblasti športa jer od osnutka Distrikta nije kontrolirana dodjela proračunskih sredstava u ovoj i oblastima kulture i turizma.24 sjed predsjednik фото 3

Napomenuo je da će prijedlog rebalansa proračuna za 2022. godinu, koji je razmotren na sjednici, vjerojatno biti usvojen na idućem skupštinskom zasjedanju 25. svibnja.

Skupština je odobrila zaključak kojim se Vladi Distrikta nalaže da provede sve aktivnosti kako bi se tiskanje Službenog glasnika povjerilo novoformiranoj Radio-novinskoj i nakladničkoj ustanovi „Radio Brčko“.

Zastupnici su na 24. redovitom zasjedanju, u drugom čitanju, usvojili izmjene i dopune Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju u Brčko distriktu, dok su u prvom čitanju usvojili izmjene Zakona o radu i izmjene i dopune Zakona o reviziji javne uprave i institucija Distrikta.

Usvojeno je Izvješće o radu Upravnog odbora JZU „Zdravstveni centar Brčko“ za razdoblje od 1. travnja do 31. prosinca 2021. godine, kao i izvješća o radu Pravobraniteljstva, Povjerenstva za papire od vrijednosti Distrikta te Izvješće o radu i financijskom poslovanju JP „Komunalno Brčko“ za 2021. godinu.

Dana je suglasnost na izmjene Financijskog plana JZU „Zdravstveni centar Brčko“ za 2022. godinu, na Izvješće o radu Upravnog odbora JP „Luka Brčko“ za razdoblje od prvog srpnja do 31. prosinca 2021. godine i na Pravilnik o plaćama i drugim primanjima u ovom javnom poduzeću.

Skupština je dala odobrenje na Prijedlog regulacijskog plana „Zona rada i industrije-Baza McGovern“ u Brčko distriktu i usvojila odluke o utvrđivanju javnog interesa koje se odnose na:

- izgradnju dijela ulice u mjesnim zajednicama Rijeke i Klanac

- izgradnju ceste u MZ Vučilovac

- izgradnju ulice i oborinskog kolektora u MZ Potočari

- izgradnju kraka ulice u MZ Donji Brezik

- izgradnju ceste u MZ Gredice 2

- izgradnju pločnika u MZ Donji Brezik.

Za iduće zasjedanje odložene su sljedeće točke:

1. Razmatranje i usvajanje Izvješća o radu Policije Brčko distrikta BiH za 2021. godinu

2. Davanje suglasnosti na Pravilnik o izmjeni Pravilnika o plaćama i drugim primanjima zaposlenih u JP „Komunalno Brčko“ d. o. o. Brčko distrikt BiH za 2021. godinu

3. Razmatranje informacije u svezi sa zastupničkim pitanjem zastupnika Damira Bulčevića koja se odnosi na angažiranje osoba po osnovi ugovora o povremenim i privremenim poslovima u Odjelu za obrazovanje

4. Razmatranje informacije o postupanjima po pitanju realizacije ideje osnutka hospicija u JZU „Zdravstveni centar Brčko“ (prijedlog zastupnika Halila Ljuce).

Podijelite na društvenim mrežama