Video Skupštine Brčko distrikta BiH

Ovdje možete pratiti uživo prijenos sjednica Skupštine Brčko distrikta BiH ili video snimak posljednje održane sjednice. Više snimaka možete potražiti na našem You Tube kanalu. Skupština Brčko distrikta BiH

PREDSTAVLJEN PROJEKT „DIGITALNO UPRAVLJANJE DEMINIRANIM ZEMLJIŠTEM“

mala Foto 1 digitalizacija deminiranjePovjerenstvo za europske integracije Skupštine Brčko distrikta održalo je danas sjednicu na kojoj je  članovima Povjerenstva i predstavnicima Vladinih odjela predstavljen projekt „Digitalno upravljanje deminiranim zemljištem na području Brčko distrikta BiH„ organizacije „Posavina bez mina“. Predsjednica organizacije „Posavina bez mina“ Svjetlana Pavlović istaknula je da se ovim projektom nudi jedinstveno softversko rješenje kako bi se na jednom mjestu nalazili svi podatci o deminiranim površinama na području Distrikta.

„Želimo pomoći Vladi Brčko distrikta da ima sve podatke na jednom mjestu za buduće zakupljivače, investitore i građane koji bi samo jednim klikom na telefonu mogli vidjeti o kakvom se zemljištu radi ukoliko su zainteresirani za neku parcelu“,  pojasnila je Pavlović.

Danijel Đurić, koordinator za deminiranje u Vladinom Odjelu za javnu sigurnost rekao je da se trenutačno u Distriktu rade tri projekta deminiranja i to „Brčko-istok, Brčko-sjever i Brčko-zapad“, i da je realizacija prva dva počela prošle godine, a trećeg projekta prije mjesec dana, te da se svi projekti rade po novom, ubrzanom načinu.

„Prva dva navedena projekta su već 99 posto realizirana. Operativno su projekti završeni, preostale su nam završne aktivnosti prije predaje završne dokumentacije i dobivanja certifikata od BH MAK-a, da su te površine oslobođene od mina. Treći projekt obuhvaća površinu od

1 470 000 četvornih metara koja se nalazi u mjesnim zajednicama Cerik, Dubrave i Bijela“, pojasnio je Đurić.

Istaknuo je da su novac za financiranje ovih projekata osigurali američko veleposlanstvo i norveška vlada, kao i Vlada Brčko distrikta, koja svake godine za deminiranje izdvoji oko pola milijuna maraka proračunskih sredstava.  Đurić je napomenuo da će se do konca 2024. godine, kada bi Distrikt trebao biti očišćen od mina, raditi još četiri projekta deminiranja koja obuhvaćaju mjesne zajednice Boderište, Vukšić, Skakavu, Ulice, te dio uz obalu rijeke Save.

Povjerenstvo za europske integracije iskazalo je punu potporu projektu „Digitalno upravljanje deminiranim zemljištem na području Brčko distrikta BiH“, te predložilo da NVO „Posavina bez mina„ prezentira projekt gradonačelniku Brčko distrikta BiH i Vladi Brčko distrikta BiH, a sve radi njegove realizacije.

Podijelite na društvenim mrežama