Video Skupštine Brčko distrikta BiH

Ovdje možete pratiti uživo prijenos sjednica Skupštine Brčko distrikta BiH ili video snimak posljednje održane sjednice. Više snimaka možete potražiti na našem You Tube kanalu. Skupština Brčko distrikta BiH

ODRŽAN SASTANAK PREDSJEDNIKA SKUPŠTINE I STUDENATA MEDICINSKIH FAKULTETA

mala  - студенти - састанак са предсједником СкупштинеPredsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH  Siniša Milić razgovarao je danas sa  studentima medicine iz Brčkog koji studiraju na fakultetima u Foči i Banjaluci o njihovoj inicijativi da im  se po završetku studija omogući radni angažman u Javnoj zdravstvenoj ustanovi „Zdravstveni centar Brčko“. Predsjednik Milić je pozdravio ovu inicijativu i napomenuo da temelj svakog zdravstva jesu kvalitetni kadrovi.

„Ovo je dobra prilika da s mladim ljudima razgovaramo o njihovim ambicijama i željama s jedne strane, a s druge strane da se upoznamo i s načinom njihovog školovanja u drugim gradovima u Republici Srpskoj i kako lokalna vlast može pomoći studentima“, rekao je Milić novinarima.

Podsjetio je da Brčko distrikt izdvaja značajna sredstva kako za studentske stipendije tako i za smještaj studenata u studentskim domovima na području BiH, ali i za rad JZU „Zdravstveni centar Brčko“.

Tajnik Unije studenata Republike Srpske Nemanja Mitrović koji je i student šeste godine medicinskog fakulteta u Foči, rekao je da na medicinskim fakultetima u Foči i Banjaluci ima 50 studenata iz Brčkog, te da ih je mnogo koji studiraju i izvan granica BiH.

„Želimo ostati na ovim područjima. Želimo imati sigurnost da radimo u Brčkom i doprinesemo našoj populaciji“, istaknuo je Mitrović.Фото - студенти - састанак са менаџментом ЈЗУ

Nakon sastanka studenti su, zajedno s predsjednikom Skupštine i njihovim profesorima koji su nazočili sastanku, posjetili JZU „Zdravstveni centar Brčko“ gdje su razgovarali s menadžmentom ove ustanove.

Prvi zamjenik ravnatelja JZU „Zdravstveni centar Brčko“ Đorđe Lazić rekao je da u ovoj ustanovi ima prostora da se studentima omogući zaposlenje nakon diplomiranja, jer u primarnoj i sekundarnoj zdravstvenoj zaštiti JZU  nedostaje 70 liječnika.

„Što se tiče liječnika kod nas je stanje deficita. Na skoro svakih deset dana raspisujemo natječaje za liječnike, medicinske sestre i specijaliste. Manjak tog kadra će se odraziti na kvalitetu liječenja pacijenata“, rekao je Lazić.

Podijelite na društvenim mrežama