Video Skupštine Brčko distrikta BiH

Ovdje možete pratiti uživo prijenos sjednica Skupštine Brčko distrikta BiH ili video snimak posljednje održane sjednice. Više snimaka možete potražiti na našem You Tube kanalu. Skupština Brčko distrikta BiH

DOGOVORENE TRASE AUTOCESTE KROZ BRČKO

mala Foto 1 auto put sastanakPrijedlozi za trase autocesta Beograd – Sarajevo – Beograd  i Beograd – Banjaluka koje prolaze kroz Distrikt prihvaćeni su na sastanku predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti Distrikta s predstavnicima vlasti BiH, entiteta i javnih poduzeća „Autoceste Republike Srpske“ i „Autoceste Federacije“ i supervizorom za Brčko.

Rješenja je ponudio Zavod za planiranje, projektiranje i izgradnju Distrikta, a sastanak je održan u Gradskoj vijećnici u Brčkom.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić rekao je da su dogovorom o koridorima za izgradnju autocesta koje prolaze kroz Brčko otklonjene sve prepreke za realizaciju bitnih kapitalnih projekata koji se intenzivno odvijaju na relaciji autoceste iz smjera Banja Luke prema Bijeljini.Foto 2 auto put izjava Mlic

„Siguran sam da će i Distrikt Brčko u daljoj razradi ovih koridora učiniti maksimalan napor da konačna rješenja budu pripremljena za usvajanje kroz izjašnjavanje na Vladi i Skupštini Distrikta o Prijedlogu izmjena i dopuna Prostornog plana“, istaknuo je Milić.

Gradonačelnik Brčko distrikta Esed Kadrić rekao je da je idući korak da Zavod za planiranje, projektiranje i izgradnju, na tehničkoj razini, sastavi konačan prijedlog koji bi, u savjetodavnom smislu, bio sagledan još jednom od javnih poduzeća „Autoceste Republike Srpske“ i „Autoceste Federacije“, nakon čega će ići u parlamentarnu proceduru i na javni uvid.

Ministar komunikacija i prometa BiH Vojin Mitrović napomenuo je da će autoceste povezati BiH sa zemljama zapadnog Balkana i Europskom unijom, dok će Distriktu omogućiti da ima još bolju poziciju za inozemne i tuzemne ulagače.

Ministar prometa i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić rekao je da je na sastanku dogovorena i trasa plinovoda koji će prolaziti kroz Distrikt.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić rekao je da je postignuto rješenje optimalno i za Federaciju i za Republiku Srpsku.

Supervizor za Brčko Jonathan Mennuti rekao je da očekuje skoru realizaciju postignutog dogovora. 

Podijelite na društvenim mrežama