Video Skupštine Brčko distrikta BiH

Ovdje možete pogledati promotivni video Skupštine Brčko distrikta BiH. Više snimaka možete potražiti na našem You Tube kanalu. Skupština Brčko distrikta BiH.

ODRŽANA JAVNA RASPRAVA O NACRTU ZAKONA O ZAPOŠLJAVANJU I PRAVIMA ZA VRIJEME NEZAPOSLENOSTI

mala Foto-javna rasprava-Zakon o zapošljavanjuPredsjedatelj Povjerenstva za rad, zdravstvo i socijalnu skrb Skupštine Brčko distrikta  Borislav Đulabić rekao je da je javna rasprava o Nacrtu zakona o zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti bila konstruktivna, te da će sve upućene prijedloge Povjerenstvo razmotriti i proslijediti na plenarno zasjedanje.

Đulabić je istakao da će Povjerenstvo zaprimati prijedloge,  u pisanoj formi, i narednih sedam dana, te da je cilj poboljšanje teksta nacrta ovog zakona.

Igor Babić, predsjednik Sindikata Brčko distrikta, rekao je da ima nekoliko članova koji su bolje regulirani nego u prethodnom zakonu, te da je dobro što je ovim nacrtom izjednačena visina novčane naknade nezaposlenim osobama koje su bile prijavljene na neki od entitetskih fondova mirovinsko-invalidskog osiguranja, a uslijed prekida radnog odnosa dospjela su na evidenciju Zavoda za zapošljavanje.

Babić je istakao da je Sindikat uputio inicijativu za bolje reguliranje ugovora o djelu i o privremenim i povremenim poslovima, kako bi osobe koja rade po tim ugovorima imale i mirovinsko osiguranje, a ne samo zdravstveno tako što će se  i dalje voditi kao nezaposlene osobe, kao i inicijativu za sudjelovanje Sindikata i Udruge poslodavaca u izboru članova upravnih odbora.

Podijelite na društvenim mrežama