ДОГОВОРЕНА РЕКОНСТРУКЦИЈА МОСТА

mala Most 3Брчко дистрикт био је домаћин састанка делегација БиХ и Хрватске предвођених министром комуникација и транспорта БиХ Војином Митровићем и министром мора, саобраћаја и инфраструктуре Републике Хрватске Олегом Бутковићем.

Састанку, на којем се разговарало о изградњи новог моста и санацији постојећег на граничном прелазу Брчко-Гуња, присуствовали су и представници извршне и законодавне власти дистрикта, као и шеф Делегације и специјални представник ЕУ у БиХ, амбасадор Јохан Сатлер и први замјеник Високог представника у БиХ и супервизор за Брчко Мајкл Скенлан. Most 5

Предсједник Скупштине Брчко дистрикта Синиша Милић је захвалио свим учесницима састанка, посебно министру Војину Митровићу са чијим активностима, како је навео, су интензивирани сви послови везани за рјешавање овог питања.

„Хвала свима који су допринијели да кренемо у практичне кораке на реализацији овог проблема, односно одвијања теретног саобраћаја на граничном прелазу између Брчког и Гуње и захваљујем се и делегацији Европске уније и ОХР-у који су ту да нам пруже подршку и на један, не само симболичан, већ и практичан начин укажу на значај и положај Брчког“, рекао је Милић.

Милић је додао да је потребно са локалног нивоа дати снажан допринос да сва ова настојања која се тичу изградње повољног, прије свега, привредног амбијента, буду заиста на добробит грађана Брчког и БиХ, па и сусједне Хрватске.

Градоначелник Брчког Есед Кадрић је рекао да ће у овој години почети израда пројектне документације реконструкције постојећег моста, да очекује да ће сљедеће године почети радови на реконструкцији те да ће Дистрикт да настави и с активностима око припреме за изградњу новог моста чија реализација би могла да буде за шест до седам година.

Министар комуникација и транспорта БиХ Војин Митровић рекао је да је с делегацијом Хрватске постигнут споразум да се мост преко ријеке Саве који спаја Брчко и Гуњу, под хитно реконструише и да се упоредо са овим пословима раде припреме за изградњу новог моста који ће се градити четири, пет километра низводно од постојећег, што је дефинисано просторним плановима дистрикта и Хрватске.

Министар мора, саобраћаја и инфраструктуре Републике Хрватске Олег Бутковић рекао је да ће се, на основу споразума који је прошле године потписао с министром Војином Митровићем, обновити свих десет мостова који повезују БиХ и Хрватску, те да је један од тих мостова и мост Брчко-Гуња.

Супервизор за Брчко Мајкл Скенлан рекао је да ово представља значајан корак у изградњи саобраћајне мреже која ће ојачати економије с обје стране ријеке и допринијети убрзању актуелних реформи дистрикта на јачању доброг управљања, побољшању фискалне дисциплине и буџетске транспарентности, унапређењу јавних услуга те расту приватног сектора.

Шеф делегације и специјални представник ЕУ у БиХ Јохан Сатлер рекао је да је у БиХ у току 15 кључних инфраструктурних пројеката укупне вриједности веће од 250 милиона евра, која су обезбијеђена кроз грантове ЕУ и напоменуо да ће ЕУ наставити да пружа подршку БиХ.

Most 2

Подијелите на друштвеним мрежама