НАЦРТ ЗАКОНА О ИГРАМА НА СРЕЋУ УСВОЈЕН У ПРВОМ ЧИТАЊУ

mala 11.RS 1Скупштина Брчко дистрикта БиХ је на 11. редовној сједници, у првом читању, усвојила Нацрт закона о играма на срећу, који ће, прије коначног усвајања, бити предмет јавне расправе 25. августа.

Предсједник Скупштине Синиша Милић рекао је да је ријеч о новом закону који би, прије свега, требало да обезбиједи веће приходе у једној врло осјетљивој области, те да ће се ти приходи остварити по основу приређивања игара на срећу и намјенски ће бити усмјерени на социјалне категорије.

„Наш заједнички став је да ниједан закон неће бити добар уколико се не обезбиједи квалитетан надзор и контрола над примјеном закона и отуда су захтјеви посланика да се по питању примјене овог закона, односно његове контроле уведе посебна служба у Дирекцији за финансије која ће пратити примјену овог закона“, истакао је предсједник Милић.11. RS 2

Говорећи о Нацрту закона о измјени и допуни Закона о дјечјој заштити Брчко дистрикта БиХ, који су посланици изгласали у првом читању, предсједник Милић је напоменуо да ће се сада право на дјечји доплатак везивати за похађање основне школе чиме ће се ријешити проблем непоштовања законске одредбе која прописује да је основна школа обавезна. 

„До другог читања размотрићемо и могућност утицаја на закон како би се дјеци која су остала без доплатка због одлуке о повећању неопорезивог дијела плате омогућило да остваре то право“, навео је предсједник.

Он је подсјетио да је на предлог посланичких клубова, у првом читању, усвојен и Нацрт закона о измјени Закона о буџету којим би могло да се омогући финансирање спортских клубова.  

„Постоје супротна  мишљења да та измјена Закона неће  бити довољна да би се реализовао овај циљ. Из тог разлога је договорен састанак представника Дирекције за финансије, Скупштине и Владе, у покушају да дођемо до цјеловитог рјешења и омогућимо опстанак и развој нашег спорта“, рекао је предсједник Милић.

Измјеном Закона о ублажавању негативних економских посљедица због пандемије Ковида-19, која је, такође, усвојена у првом читању, по скраћеној процедури омогућиће се исплата заосталих 20 одсто подстицаја за 2020. годину пољопривредним произвођачима на подручју Брчког, за које ће убудуће средства за подстицаје бити планирана и исплаћивана у стопроцентом износу.

Наставак 11. редовне сједнице заказан  је за четрнаест дана, када ће посланици размотрити преосталих двадесет тачака дневног реда.11. RS

Подијелите на друштвеним мрежама