СПЕЦИЈАЛНИ ПРЕДСТАВНИК САД ЗА ЗАПАДНИ БАЛКАН ПОСЈЕТИО БРЧКО ДИСТРИКТ

mala Palmer 1Специјални представник САД-а за Западни Балкан Метју Палмер  током посјете Дистрикту састао се с градоначелником Брчког Еседом Кадрићем, предсједником Скупштине Синишом Милићем, замјеником градоначелника Антом Домићем и потпредсједником Скупштине Ивом Филиповићем, након чега су заједно обишли радове на модернизацији и реконструкцији брчанске луке.

Дистрикт је посјетио заједно са замјеником високог представника и супервизором за Брчко Мајкл Скенланом.

Палмер је истакао да је у Дистрикту урађено много добрих ствари, али да посла има још, те да лидерима Брчко дистрикта и БиХ предстоји борба против корупције у чему је најавио јаку подршку међународне заједнице и САД.

Предсједник Скупштине Брчко дистрикта Синиша Милић рекао је  да је посјета специјалног америчког представника за Западни Балкан својеврсно признање за активности и резултате који су остварени на простору дистрикта Брчко у протекле двије и по године, те да је Палмер исказао интересовање за будуће планове локалних структура власти са акцентом на надоградњи правног оквира Дистрикта, борби против корупције и јачању економије и инфраструктуре.Milić Palmer 4

„Господин Палмер је исказао интерес за перспективе Дистрикта Брчко по окончању међународне супервизије јер је јасно да ни Дистрикт, а ни БиХ не могу у европске интеграције са управљачким механизмом који долази из међународне заједнице. Он очекује позитивне промјене и на нивоу БиХ када је у питању постизање политичког консензуса око ограничених промјена Устава и изборног законодавства“, истакао је предсјeдник Милић.

Он је подсјетио да је један од услова за одлазак ОХР-а потпуна имплементација коначне арбитражне одлуке, истичући да се Дистрикт креће у том правцу.

„Можемо констатовати да институције дистрикта Брчко, по свему судећи, трајно и ефикасно настављају да раде, а са друге стране да се ентитети, што је такође евидентно, у потпуности придржавају одредаба арбитражне одлуке“, закључио је предсједник Милић.

Градоначелник Брчког Есед Кадрић рекао је да је Палмер у Брчко дошао да да подршку власти Дистрикта у борби против корупције и реализацији крупних инфраструктурних пројеката и пословних иницијатива приватних инвеститора.

Директор Јавног предузећа  „Лука Брчко“ Перица Јосић напоменуо је да је брчанска лука постала велико градилиште и да се нада да ће се успјешно привести крају тендери који се односе на набавку крана и реконструкцију пруге са изградњом приступног пута.Palmer 2

Подијелите на друштвеним мрежама