ПО ХИТНОМ ПОСТУПКУ УСВОЈЕНЕ ИЗМЈЕНЕ И ДОПУНЕ ЗАКОНА О ПРАВИМА ПРИПАДНИКА НАЦИОНАЛНИХ МАЊИНА

mala 12.rsНа 12. редовној сједници, Скупштина Брчко дистрикта БиХ усвојила је по хитном поступку измјене и допуне Закона о заштити права припадника националних мањина чиме је створен законски основ за доношење одлуке о савјету националних мањина.

Предсједник Скупштине Синиша Милић рекао је да се савјет националних мањина дефинише као савјетодавно тијело Скупштине.

„Очекујемо да ћемо у даљој разради Закона, кроз потписивање различитих меморандума са савјетом националних мањина дефинисати права и обавезе по питањима које се тичу националних мањина у дистрикту Брчко. То је, иначе, Закон који је недостајао Дистрикту, а који постоји у ентитетима и на нивоу БиХ“, појаснио је предсједник Милић.

У другом читању усвојене су измјене Закона о ублажавању негативних економских посљедица изазваним стањем природне несреће због Ковида-19 чиме је створена могућност да се по скраћеној процедури пољопривредницима исплати заосталих 20 одсто подстицаја за 2020. годину.12.rs 1

Усвојена је измјена и допуна Закона о дјечјој заштити Брчко дистрикта.

Предсједник Милић напоменуо је да је измјена и допуна овог закона изазвала много полемике и да ће бити покренута шира дискусија  с циљем рјешавања проблема у овој области, а који се односе на то да поједини родитељи не испуњавају своју законску обавезу, односно  не шаљу дјецу у школу, те да је тај проблем највише изражен код ромске популације.

„Кроз измјене овог закона покушало  се дјеловати у том правцу да се једноставно право на дјечји доплатак веже уз похађање основне школе. Сам сам имао дилему да ли је ово најадекватнији начин да се ово ријеши, али ће, у сваком случају, допринијети да се крене озбиљно у анализу овог проблема заједно с Комисијом за заштиту људских права и свим другим домаћим и међународним организацијама које се брину о заштити права дјеце, да дођемо до рјешења које ће бити најадекватније, а неће бити у колизији с међународним конвенцијама“, додао је предсједник.

Он је навео да су посланици донијели одлуку о продужетку мандата главном ревизору и његовим замјеницима до именовања новог главног ревизора и његових замјеника за шта је  покренута процедура скупштинском одлуком, те да је на исти начин покренута процедура за избор три члана Правосудне комисије из реда грађана.

„Расправа на 12. редовној сједници протекла је у конструктивној атмосфери и успјели смо да  у договору са свим шефовима посланичких клубова апсолвирамо све тачке предвиђене за сједницу. Посланици ће се у посланичке клупе вратити највјероватније крајем августа“, закључио је предсједник Милић.

Подијелите на друштвеним мрежама