ЗАВРШЕН ПРВИ ДИО 13. РЕДОВНОГ ЗАСЈЕДАЊА, НАСТАВАК ЗА ЧЕТРНАЕСТ ДАНА

mala 13. RS 1Скупштина Брчко дистрикта окончала је први дио 13. редовне сједнице на којем је апсолвирала двадесет осам тачака дневног реда од укупно педесет четири.

Предсједник Скупштине Синиша Милић напоменуо је да је велику пажњу јавности и посланика изазвала информација о актуелном стању безбједности на простору Брчко дистрикта те да је Скупштина донијела закључак којим је, једногласно,  осудила кривична дјела која су довела до нарушавања безбједносне ситуације, што се нарочито односи на кривична дјела изазивања опште опасности.

„Кроз овај закључак пружена је пуна подршка Полицији, Тужилаштву и правосудним институцијама да свако у домену своје надлежности, вођен искључиво професионалним критеријумима, без подлијегања било каквим притисцима оконча активности на рјешавању кривичних дјела о којима је било ријечи“, рекао је Милић.

Предсједник Милић је истакао да је Скупштина размотрила и усвојила Предлог одлуке о покретању поступка за избор и именовање директора и два замјеника директора у Канцеларији за превенцију корупције и координацију активности на сузбијању корупције чиме је скупштинској Комисији за превенцију корупције дата сагласност да распише јавни конкурс за попуну тих позиција.13.RS 2

Размотрена је информација о подјели финансијске помоћи БиХ од стране ММФ-а из које је искључен Дистрикт а за коју је, у складу са Арбитражном одлуком, донесен закључак да се позове супервизор за Брчко да у складу са својим надлежностима помогне у изналажењу рјешења, док градоначелник треба да припреми сву неопходну документацију у случају покретања евентуалног спора.

Градоначелник Брчког Есед Кадрић напоменуо је да је Дистрикт тражио два  одсто тих средстава сходно ранијој подјели медицинске помоћи што је близу тринаест милиона марака, те да би било сасвим довољно и да је добијено један одсто тих средстава, односно шест и по милиона марака.

„Та средства ММФ-а су намијењена стабилизацији буџета у ентитетима и дистрикту Брчко. Изостало је засједање Фискалног савјета БиХ у којем је Брчко дистрикт члан и гдје се могло утицати на расподјелу ових средстава. У задње двије године, скоро двадесет пет милиона марака преусмјерили смо у санирање негативних посљедица због епидемије вируса корона“, истакао је градоначелник.

Размотрена је и информација о тренутној епидемиолошкој ситуацији у Дистрикту за коју је шеф Владиног Одјељења за здравство и остале услуге Сеад Шадић рекао да је задовољавајућа са тенденцијом забрињавајуће, јер се из дана у дан повећава број заражених вирусом корона.

Он је апеловао на становништво да се вакцинише и  придржава постојећих мјера заштите и истакао да има довољно доза  за вакцинацију и ревакцинацију, да су грађанима на располагању вакцине Синофарм, Астра Зенека и Фајзер те да је првом дозом вакцинисано више од 13.000 становника Дистрикта, док је другу дозу примило више од 9.500 лица.

У првом дијелу 13. редовног засједања посланици су размотрили и усвојили и низ одлука о утврђивању јавног интереса. Уз одређене корекције, Скупштина је дала сагласност на одлуку о усвајању Правилника о раду Јавног предузећа „Путеви Брчко“.

У наставку сједнице, који  би требало да буде одржан за четрнаест дана,  разматраће се низ тачака које се односе на функционисање Јавног предузећа „Путеви Брчко“  као и других јавних предузећа и установа чији је оснивач Брчко дистрикт,  Предлог нацрта закона о електричној енергији Брчко дистрикта у првом читању као и иницијатива за успостављање и имплементацију пројекта еБеба.

Подијелите на друштвеним мрежама