ПОД ПОКРОВИТЕЉСТВОМ ПРЕДСЈЕДНИКА СКУПШТИНЕ СВЕЧАНО ОТВОРЕНА МАНИФЕСТАЦИЈА „ГУЧА У БРЧКОМ“

mala    СинишаПод покровитељством предсједника Скупштине  данас је свечано отворена 16. Tуристичко-гастрономска манифестација "Гуча у Брчком".

Предсједник Скупштине Синиша Милић, који је манифестацију прогласио отвореном, рекао је да је због пандемије и  законских процедура манифестација организована у специфичним околностима, али да је атмосфера из Гуче сасвим сигурно пренесена у Брчко што и јесте циљ ове манифестације.

„Од ове године почињемо да примјењујемо нови Закон о буџету и нови Закон о удружењима и фондацијама и због сложености процедура манифестација се одржава под покровитељством предсједника Скупштине. Сигуран сам да ће Влада, наредних година, као што је то чинила претходних ову манифестацију третирати као један од важнијих туристичких догађаја“, истакао је Милић.

Он је додао да вјерује да ће труба, како је то чинила и у прошлости, и у годинама које су пред нама, позивати људе на окупљање и радост. IMG 20210909 113736

Организатор „Гуче у Брчком“ Слободан Алексић, у чијем ресторану „Колубара“ се одржава манифестација, напоменуо је да је прошле године  била отказана због неповољне епидемиолошке ситуације, да је традиција настављена ове године уз поштовање епидемиолошких мјера те да је за госте припремљена трпеза са јелима која се служе и у Гучи, док је за музику задужен оркестар Драгана Јевђића, мајстора трубе из Пожеге.   

Шеф Службе за туризам у Влади Брчко дистрикта Александар Ђурић рекао је да је „Гуча у Брчком“ једна од најатрактивнијих манифестација у календару културних дешавања у Дистрикту, те да њено повезивање с планетарним музичким феноменом Гучом у Драгачеву, јесте приоритет туристичких активности Дистрикта.

Директор Туристичке организације Драгачево – Гуча Били Вуловић рекао је да је у плану да се од сљедеће године ова манифестација прошири и да у њој учествује сто трубача такмичара и 200 чланова културно-умјетничких друштава, с циљем да Брчко и даље промовише Сабор трубача у Гучи, која је, иначе, најстарија манифестација у Србији, а трећа у свијету по посјећености. 

Свечано отварање „Гуче у Брчком“ озваничено је подизањем заставе манифестације уз звуке драгачевске трубе те пуцњем из топа.

Подијелите на друштвеним мрежама