ПРЕДЛОГ БУЏЕТА ДИСТРИКТА ЗА 2022. ГОДИНУ УШАО У СКУПШТИНСКУ ПРОЦЕДУРУ

mala Vanredna 2Предлог буџета Брчко дистрикта БиХ за 2022. годину у износу од око 239.000.000 КМ ушао је у скупштинску процедуру након што је га Скупштина Дистрикта усвојила на петом ванредном засједању.

Предсједник Скупштине Синиша Милић рекао је да  до коначног усвајања има довољно времена да се у структури буџета измијени оно што је неповољно, те најавио да ће  јавне расправе о предложеном буџету бити одржане од 20. до 23. октобра.

„Оно на чему смо инсистирали и као посланици и као Скупштина је да се у тој завршној фази одобрења буџета пред Владом Дистрикта усвоји закључак којим је Влада обавезна да у сарадњи са скупштинском Комисијом за буџет, током ова два мјесеца до коначног усвајања, ради на уштедама, прије свега на бруто платама, материјалним трошковима и нарочито на уговорима за привремене и повремене послове“, рекао је Милић.

На тај начин би се, додао је Милић,  направиле уштеде од минимално 5.000.000 КМ које би се  прерасподијелиле  на инфраструктурне и капиталне пројекте.

Градоначелник Брчког Есед Кадрић истакао је да је предлог буџета за 2022. годину упућен у скупштинску процедуру у законски предвиђеном року, те да  у овој фази нису повећани индиректни порези, али да је Влада морала да обезбиједи унутрашње ресурсе за додатна средства за полицију и судство те да треба издвојити више средстава за капитална улагања у све мјесне заједнице. 

„Имамо извјесна очекивања од закона о играма на срећу Брчко дистрикта. То је нешто што смо предвидјели на нивоу од 3.500.000 КМ и цијенимо да ако се тај закон усвоји до краја године да ће бити велике користи за Дистрикт“, напоменуо је Кадрић.

На 5. ванредном засједању усвојен је Предлог одлуке о висини стопе пореза на некретнине у Брчко дистрикту за 2022. годину у износу од 0,05 одсто.

Након ванредног засједања,  посланици су окончали и други наставак 13. редовне сједнице на којем је у првом читању  усвојен Нацрт закона о електричној енергији, те је размотрена  информација о иницијативи за успостављање и имплементацију пројекта еБеба на подручју Дистрикта.

Посланик СНСД-а Срђан Блажић, напоменуо је да је ову иницијативу покренуо Клуб посланика СНСД-ДЕМОС,  како би родитељи тек рођено дијете могли да пријаве у матичну књигу рођених у породилишту, док би се основни документи као што су извод из матичне књиге рођених, увјерење о држављанству, здравствена књижица, рјешења о дјечјем доплатку и породиљској накнади  добијали на кућну адресу путем поште.

„Кроз ову иницијативу предложили смо закључак којим смо задужили Владу да у наредних шездесет дана изанализира законска рјешења која ће бити потребно измијенити  и предложи их Скупштини на усвајање и да се у буџету за 2022. годину планирају средства потребна за овај пројекат. Ја очекујем да ћемо негдје средином сљедеће године имати имплементиран овај пројекат“, истакао је Блажић.

Подијелите на друштвеним мрежама

email-login

Тренутно је ту:

Ко је на мрежи: 958 гостију и нема пријављених чланова