ОКОНЧАНА 15. И ЗАПОЧЕТА 16. РЕДОВНА СЈЕДНИЦА

mala 16. rs 2 Посланици Скупштине Брчко дистрикта започели су 16. редовно засједање у чијем првом дијелу је, између осталог, усвојен Нацрт закона о пчеларству, у првом читању, о коме ће бити одржана јавна расправа у сриједу 17. новембра.

Предсједник Скупштине Синиша Милић истакао је да област пчеларства у Дистрикту раније није била законски уређена, те да је Нацрт закона урађен у сарадњи са удружењима пчелара.

Милић је напоменуо да се овим законом рјешава низ питања која до сада нису била регулисана те да доношење овог закона неће угрозити рад пчелара, па ни оних који имају до тридесет кошница.

„Они неће бити у обавези да се региструју као пољопривредни произвођачи. То имплицира да неће моћи да добију средства предвиђена Правилником о подстицајима у којем је свакако одређено да право на подстицаје остварују пчелари који имају тридесет и више кошница. На предлог посланика одређена је и стручна расправа да бисмо још једном чули мишљење, прије свега оних који се баве производњом меда, да ли има неких корекција и предлога прије другог читања“, рекао је Милић.

Из скупштинске процедуре повучен је Закон о пословним зонама који је у првом читању усвојен 2018. године.

Предсједник Милић је рекао да је у међувремену дошло до промјене у размишљању оних који управљају овим процесима да би закон требало измијенити у дијелу надлежности за управљање пословним зонама и да је од Законодавне канцеларије градоначелника добијено мишљење да Закон у другом читању није могуће поправити амандманима, јер их има велики број.

„Одлучено је да се повуче овај закон, а да се истовремено крене са израдом новог закона. Већ је формирана радна група која ради на нацрту новог закона“, појаснио је предсједник.16. rs  polaganje zakletve Ljuca

На 16. редовном засједању усвојена је Одлука о престанку мандата посланика Шемси Саковићу, а мандат је додијељен Халилу Љуци који је потом положио заклетву.

Термин наставка 16. редовне сједнице биће накнадно утврђен.

Прије почетка 16. редовне окончан је наставак 15. редовне сједнице на којем је усвојен низ ревизорских извјештаја о пословању институција Дистрикта и извјештаја о раду правних лица која је основао Дистрикт.

Размотрена је информација о стечајном поступку над фирмом „Бимекс“ и усвојен је закључак да Правобранилаштво Дистрикта, као стечајни повјерилац, понуди стечајном управнику откуп око седамнаест дулума Бимексовог земљишта на локацији Бесцаринска зона на којем се налази православно гробље, које би специјалном погодбом било предато Српској православној цркви ради  проширења гробља.  Рок за поступање по овом закључку је деведесет дана.

Подијелите на друштвеним мрежама

email-login

Тренутно је ту:

Ко је на мрежи: 323 гостију и нема пријављених чланова