Видео Скупштина Брчко дистрикта БиХ

Овдје можете погледати директан пренос сједница Скупштине Брчко дистрикта БиХ или снимак посљедње сједнице. Више видео записа можете пронаћи на нашем You Tube каналу. Скупштина Брчко дистрикта БиХ

ЈАВНА РАСПРАВА О РЕБАЛАНСУ БУЏЕТА ДИСТРИКТА ЗА 2022. БИЋЕ ОДРЖАНА 26. АПРИЛА

 mala Foto 2 23. rs Јавна расправа о предлогу ребаланса буџета Дистрикта за 2022. годину, у износу од 27.855.000 КМ  биће одржана 26. априла, договорено је на 23. редовном засједању Скупштине Брчко дистрикта БиХ.

Предсједник Скупштине Синиша Милић истакао је да након примједби Канцеларије за ревизију,  ребаланс, по први пут, улази у скупштинску процедуру онако како је то предвиђено за буџет Брчко дистрикта те да ће на овај начин посланици имати прилику да на свакој сједници,  у наредна два мјесеца, разматрају понуђени предлог измјена буџета Дистрикта за 2022. годину и да понуде квалитетне амандмане за његово побољшање.

Највећи дио средстава, више од  17.000.000 КМ, каже Милић, обезбијеђен је из вишка прихода над расходима, затим уштеда, преноса капиталног буџета из претходних година и задужења. Он сматра да ће ребаланс задовољити потребе широке локалне заједнице.Foto 1   23.rs

„Предлог ребаланса буџета има и ту социјалну димензију зато што су ту предвиђена средства у износу од 1.600.000 КМ као помоћ најугроженијим категоријама становништва Брчко дистрикта и дио одговора на ове поремећаје на тржишту и пад животног стандарда. Имамо и неких специфичних захтјева, прије свега, удружења пензионера који су остали без средстава за бањско-климатско лијечење  у износу од 100.000 КМ,  низ издвајања која су усмјерена у капиталне инвестиције, 600.000 КМ за подстицаје у пољопривреди што су недостајућа средства. Значајан дио средстава је намијењен за завршетак школских дворана“, појаснио је предсједник.

Предсједник је истакао да је на започетом 23. редовном засједању, на иницијативу посланичког клуба СНСД-а, већина посланичких клубова прихватила понуђени Нацрт закона о регулисању цијена у дистрикту Брчко у првом читању, о којем је Влада Дистрикта дала позитивно мишљење те да се очекује и мишљење Економско-социјалног савјета.

„Овај закон је дошао као резултат потребе да се хитно интервенише усљед инфлаторних кретања. До сада нисмо имали законски основ за утицање на формирање маржи и цијена на простору дистрикта Брчко. Овим законом се даје надлежност органима власти, прије свега Влади, да, пратећи цијене и стање на тржишту,  предложи ограничење маржи. Прописане су и казнене одредбе“, рекао је предсједник Милић.

У првом читању усвојене су измјене и допуне закона о предшколском васпитању и образовању, док су у другом читању посланици изгласали измјене закона о јавним предузећима и закона о правним лицима која оснива Дистрикт.

Усвојени су: Извјештај о спроведеној процедури избора чланова Савјета националних мањина Брчко дистрикта,  Одлука о именовању Савјета, Одлука о спроведеној процедури избора два члана УО Радио-новинске и издавачке установе „Радио Брчко“ и Одлука о именовању тих чланова, те низ одлука о утврђивању јавног интереса.

Посланици ће 23. редовно засједање наставити 27. априла.

Напомена:

Одлуке о утврђивању јавног интереса које су усвојене у првом дијелу 23. редовне сједнице односе се на:

- изградњу дијела улице у МЗ Чађавац;

- изградњу дијела улице у МЗ Диздаруша;

- изградњу дијела улице у МЗ Бродуша;

- изградњу тротоара у МЗ Шаторовићи;

- изградњу водоводне мреже у дијелу стамбеног насеља Стари Расадник;

- изградњу фекалне канализације у дијелу МЗ Маоча;

- изградњу нисконапонске мреже у МЗ Паланка;

- изградњу пута у засеоку Марковићи у МЗ Бодериште;

- изградњу улице Стари расадник;

- изградњу стубне трансформаторске станице у урбаном подручју Рашљани;

- изградњу фекалне канализационе мреже у МЗ Брезово Поље;

- изградњу уређаја за пречишћавање отпадних вода у МЗ Брезово Поље.

Подијелите на друштвеним мрежама

email-login

Тренутно је ту:

Ко је на мрежи: 590 гостију и нема пријављених чланова