Видео Скупштина Брчко дистрикта БиХ

Овдје можете погледати директан пренос сједница Скупштине Брчко дистрикта БиХ или снимак посљедње сједнице. Више видео записа можете пронаћи на нашем You Tube каналу. Скупштина Брчко дистрикта БиХ

ОДРЖАНА ЈАВНА РАСПРАВА О НАЦРТУ ЗАКОНА О ОБНОВЉИВИМ ИЗВОРИМА ЕНЕРГИЈЕ

mala Foto-javna rasprava-obnovljivi izvoriСкупштинска Комисија за комуналну, јавну дјелатност и заштиту околине и  Одјељење за комуналне послове Владе Брчко дистрикта БиХ спровели су јавну расправу о Нацрту закона о обновљивим изворима енергије и ефикасној когенерацији у Дистрикту за коју су највише интересовања показали привредници.

Комисија ће сумирати резултате и Скупштини поднијети извјештај с предлозима и мишљењима с јавне расправе, након чега ће се о Нацрту изјаснити и посланици, у другом читању.

Шеф Пододјељења за развој и стратегију комуналних услуга Владе Брчко дистрикта БиХ Предраг Љубојевић рекао је да ће закон бити на услузи грађанима те да ће уредити област обновљивих извора енергије и пружити могућност да енергију која је свуда око нас искористимо на најбољи начин.

Љубојевић је навео да је законом предвиђена употреба  сунчеве енергије,  биогаса, биогорива и других врста обновљивих извора енергије, те да Дистрикт за то има потенцијала.

„Брчко дистрикт годишње троши 270.000 гигавати електричне енергије и дио који сада трошимо моћи ћемо да произведемо из обновљивих извора. Вишак произведене електричне енергије моћи ће да се продаје. Грађани Брчко дистрикта, једини у БиХ, не плаћају никакву накнаду за коришћење обновљивих извора енергије“, истакао је Љубојевић.

Он је напоменуо да су законом превиђени и подстицаји за производњу електричне енергије из обновљивих извора како за правна тако и за физичка лица, што ће бити уређено правилницима који ће се доносити сваке године.

Нацрт закона о обновљивим изворима енергије и ефикасној когенерацији у Брчко дистрикту усвојен је у првом читању на 25. редовној сједници Скупштине.

Подијелите на друштвеним мрежама

email-login

Тренутно је ту:

Ко је на мрежи: 274 гостију и нема пријављених чланова