Видео Скупштина Брчко дистрикта БиХ

Овдје можете погледати промотивни видео Скупштине Брчко дистрикта БиХ. Више видео записа можете пронаћи на нашем You Tube каналу. Скупштина Брчко дистрикта БиХ

У ПРВОМ ЧИТАЊУ УСВОЈЕНЕ ИЗМЈЕНЕ И ДОПУНЕ ЗАКОНА О СПОРТУ И ЗАКОНА О УДРУЖЕЊИМА И ФОНДАЦИЈАМА

mala Foto 1 30.rsСкупштина Брчко дистрикта је на 30. редовном засједању , у првом читању, усвојила нацрте закона о допуни Закона о спорту и о измјенама и допунама Закона о удружењима и фондацијама Брчко дистрикта.

Предсједник Скупштине Брчко дистрикта Синиша Милић рекао је да ће се допуном Закона о спорту  и измјенама и допунама Закона о удружењима и фондацијама Брчко дистрикта, направити кључне измјене које ће омогућити да спортски колективи добију средства која заслужују чиме би се поправила тренутна ситуација у спорту на простору Дистрикта.

            Додатном финансирању спорта, каже Милић, требало би да допринесу и измјене Закона о порезу на добит Брчко дистрикта којим би се у ове активности, кроз пореске олакшице, укључила и привреда.Foto 2 30.rs

„Вјероватно ће услиједити још једна измјена Закона о порезу на добит на начин да се донације у спорту, у висини до 10 одсто у односу на приходе, рачунају као нека врста пореске олакшице и на тај износ се неће плаћати порез. Ја се надам да ће то бити стимуланс за привреду да се укључи у финансирање спорта“, појаснио је Милић.

Шеф Одјељења за привредни развој, спорт и културу у Влади Дистрикта Перо Гудељевић рекао је да ће овим измјенама кроз донације бити омогућено финансирање трошкова електричне енергије, интернета и слично, удружењима грађана и спортским колективима, јер то није било дозвољено новим Законом о буџету Дистрикта који је ступио на снагу прошле године.

У првом читању усвојени су и нацрти закона о измјени Закона о Дирекцији за финансије Брчко дистрикта и о допунама Закона о јавној имовини, док су у другом читању усвојене измјене и допуне Закона о правним лицима која оснива Брчко дистрикт.

Договорено је да јавна расправа о предлогу ребаланса буџета Брчко дистрикта за 2022. годину у износу од 37.327.763,39 КМ, који је ушао у скупштинску процедуру, буде одржана 21. септембра.

Посланици су прихватили повлачење из скупштинске процедуре Нацрта закона о допуни Закона о порезу на добит. Усвојили су Одлуку о именовању Комисије за израду предлога назива нових улица у градским, приградским и сеоским подручјима Брчко дистрикта, те одлуке о утврђивању јавних интереса за Брчко дистрикт које се односе на:

- изградњу дијела улица у стамбеном насељу Ријеке;

- изградњу пута од Рашљана до Горње Скакаве;

- изградњу нисконапонске мреже у урбаном подручју Крепшић;

- изградњу приступне улице у МЗ Горњи Брезик;

- изградњу пута у МЗ  Маоча,

- изградњу дијела улице у МЗ Доњи Брезик,

- изградњу пута у МЗ Дубраве;

- изградњу дијела улице у МЗ Колобара;

- изградњу пута у МЗ Улице;

- изградњу крака Семберске улице у МЗ Доњи Брезик;

- изградњу нисконапонске мреже  у МЗ Крепшић 2;

- изградњу  кракова пута „Пајића пут“ у МЗ Брезово Поље – Ново насеље;

- изградњу  пута за Јосиће у МЗ Рахић Доњи;

- изградњу  пута у МЗ Вукшић;

- изградњу  водоводне мреже од потока Кукавица до Дејтонске  улице број 66;

- изградњу  кракова Улице Бареш 1, 3 и 4 у МЗ Диздаруша;

- изградњу аутобуске станице.

Усвојена је  одлука којом је реконструкција косина на обилазници повјерена Јавном предузећу „Путеви Брчко“ , као и допуна одлуке о повјеравању изградње и реконструкције јавних путева овом предузећу.  Дата је сагласност на ажурирани пословни план ЈП „Путеви Брчко“ и примљена је к знању информација о раду Независног одбора за избор шефа и замјеника шефа Полиције Брчко дистрикта за период јануар–јун 2022. године.

За наредну сједницу одгођене су сљедеће три тачке: давање сагласности на одлуку о смањењу капитала ЈП „Лука Брчко“ и разматрање и усвајање извјештаја о раду и финансијском стању ЈП „Лука Брчко“ у првој половини ове године , те разматрање и усвајање извјештаја о  финансијском пословању  у 2021. години Фонда здравственог осигурања.

О преосталим тачкама дневног реда које се односе на давање сагласности на измјену и допуну Правилника о раду ЈП „Путеви Брчко“, разматрање извјештаја о ревизији финансијских извјештаја за 2021. годину ЈП „Комунално Брчко“, Завода за планирање, пројектовање и развој, Полиције и Одјељења за пољопривреду, шумарство и водопривреду Брчко дистрикта, Скупштина ће расправљати у наставку 30. редовног засједања што ће бити накнадно утврђено и саопштено.

Подијелите на друштвеним мрежама

email-login

Тренутно је ту:

Ко је на мрежи: 273 гостију и нема пријављених чланова