Usvojen Nacrt zakona o zabrani pušenja i drugih oblika upotrebe duhanskih proizvoda na javnim mjestima u Brčko distriktu BiH

mala 18. sjednicaPoslanici Skupštine Brčko distrikta BiH usvojili su Nacrt zakona o zabrani pušenja i drugih oblika upotrebe duhanskih proizvoda na javnim mjestima u Brčko distriktu BiH. Nacrt ovog zakona usvojen je tokom poslijepodnevnog zasjedanja na 18. redovnoj sjednici, koja je počela nakon što je  tokom prijepodneva završena 17. redovna sjednica.

Obrazlažući Nacrt ovog zakona, koji je predložio klub poslanika SDS-a, poslanica  Lidija Ljubojević je rekla da je intencija predlagača zaštita zdravlja građana Brčko distrikta BiH.

18. sjednica foto 2

„U zadnje vrijeme imamo ekspanziju malignih oboljenja, što je za ovako mali prostor zabrinjavajuće. Nikotinski i duhanski proizvodi nisu jedini faktor rizika za nastanak malignih oboljenja, ali sigurno jesu jedan od faktora koji doprinosi  porastu broja oboljelih od karcinoma i porastu kardiovaskularnih oboljenja“, rekla je poslanica Ljubojević. Ona je posebno ukazala na činjenicu da sve više mlađa populacija obolijeva od kardiovaskularnih bolesti.

Tokom diskusija kojima su podržali neophodnost donošenja ovog propisa poslanici su ukazali na potrebu produženja roka za prilagođavanje, posebno ugostiteljskih objekata koji će, nakon donošenja ovog propisa, biti dužni fizički odvojiti prostor u kome se mogu koristiti duhanski proizvodi od prostora u kome to neće biti moguće. Ova i druge izmjene u odnosu na usvojeni Nacrt obezbijedit će se kroz amandmane prilikom razmatranja ovog zakona u drugom čitanju.

Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Policiji Brčko distrikta BiH  po hitnom postupku, koji je predložila skupštinska  Komisija za javnu bezbjednost i nadzor nad radom Policije, povučen je s dnevnog reda radi potrebe dodatnog usaglašavanja predloženih rješenja.

Poslanici su dali saglasnost na Odluku o dopuni Odluke o osnivanju javnog preduzeća „Komunalno Brčko“ koja će ovom preduzeću omogućiti da poslove vezano za udomljavanje pasa obavlja i s odgovarajućim agencijama iz inostranstva. Data je i saglasnost na Odluku o dopuni Statuta JP „Komunalno Brčko“.

18 sjednica foto 1

Usvojeno je više odluka o utvrđivanju javnog interesa za Brčko distrikt BiH radi izgradnje putnih i komunalnih infrastrukturnih objekata  a razmatrano je i više  izvještaja o reviziji finansijskog poslovanja u 2016. godini Odjeljenja za javne poslove, Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, Kancelarije za upravljanje javnom imovinom Brčko distrikta BiH, Izvještaj o reviziji učinka „Grantovi udruženjima građana, nevladinim organizacijama i drugim neprofitnim organizacijama u Brčko distriktu BiH za period 2014.-2016. godine“. Osim toga, razmatran je i usvojen Izvještaj o reviziji finansijskih izvještaja Brčko distrikta BiH na dan 31. 12. 2016. godine.

Posljednja tačka 18. redovne sjednice Skupštine, Informacije Direkcije za finansije Brčko distrikta BiH u vezi s isplatama iz budžeta za izgubljene sudske sporove je povučena i bit će razmatrana na novom redovnom zasjedanju Skupštine, za petnaest dana.