Komisija za rad, zdravstvo i socijalnu zaštitu o Nacrtu zakona o zabrani pušenja

mala Komisija za  rad zdravstvo i socijalnu zaštituSkupštinska Komisija za rad, zdravstvo i socijalnu zaštitu razmatrala je danas, na desetoj redovnoj sjednici, izvještaje i zapisnike s javne rasprave o Nacrtu zakona o zabrani pušenja i drugih oblika upotrebe duhana i duhanskih proizvoda na javnim mjestima u Brčko distriktu BiH.

Tomislav Stjepanović, predsjedavajući Komisije podsjetio je da je, u skladu sa zaključkom Skupštine od 23. 11. 2017. godine, održana javna rasprava o Nacrtu ovog zakona u kojoj su učestvovali predstavnici nevladinog sektora, poslovne zajednice i Vlade. Nakon obavljene rasprave učesnicima je ostavljen rok od pet dana da dostave primjedbe kojima su tražili izmjene određenih rješenja.

Komisija za zdravstvo Foto 2

„Ukazali su na potrebe izmjene predloženog Nacrta u dijelu koji se odnosi na definisanje objekata u kojima bi bilo zabranjeno pušenje. Poseban naglasak je stavljen na otvorene sportske objekte, kao što su stadioni gdje bi primjena ovog zakona bila otežana kao i na ugostiteljske objekte“, rekao je Stjepanović.

Izrazio je očekivanje da će Nacrt ovog zakona u drugom čitanju, koji je uvršten u dnevni red sjednice Skupštine koja je zakazana za sutra, biti usvojen.

Usvajanje Nacrta zakona o zabrani pušenja i drugih oblika upotrebe duhana i duhanskih proizvoda na javnim mjestima u Brčko distriktu BiH očekuje i  Lidija Ljubojević, članica Komisije i predlagateljica ovog zakona. Istakla je da će uvažavajući primjedbe jednog dijela javnosti Nacrt zakona koji će poslanici razmatrati biti fleksibilniji u odnosu na prvobitne prijedloge.

„U ugostiteljskim objektima vjerovatno neće biti fizičkih barijera nego bi zone za pušače i nepušače bila vizualno označena ali ćemo insistirati da u objektima u kojima se konzumira hrana pušenje bude zabranjeno, a sve radi zaštite zdravlja stanovništva“, rekla je Ljubojevićeva. Pojasnila je da će nakon određenog vremena primjene ovog zakona u Brčko distriktu uslijediti korekcije koje će obezbijediti rješenja prisutna u okruženja, a koja su daleko rigoroznija od onih koja će zakon o zabrani pušenja na javnim mjestima uvesti u Brčko.

Komisija za  rad zdravstvo i socijalnu zaštitu