Zastupnicima prezentirana studija izvodljivosti „Komunalni projekt u Brčko distriktu BiH“.

mala DSCN5567Studiju  izvodljivosti „Komunalni projekt u Brčko distriktu BiH“ zastupnicima Skupštine Brčko distrikta BiH prezentirali su konzultanti Europske banke za obnovu i razvitak (EBRD).  

 

Torsten Lingner, rukovoditelj projekta izrade studije koju su financirali EBRD i švedska agencija SIDA rekao je da su tijekom rada na studiju ostvarili dobru suradnju sa svim institucijama i posebno s JP “Komunalno Brčko“.

- Prezentirali smo rezultate studije koju smo radili po pozivu EBRD-a za izradu studije vodoopskrbe i odvodnje otpadnih voda u Brčko distriktu. Uradili smo tehničku procjenu inovacija svih aspekata projekta, uključujući i ekološke i socijalne aspekte - rekao je Lingner i pojasnio da bi projekt bio realiziran u tri faze.

DSCN5567

- U prvoj fazi bi se angažirao konzultant koji bi pomogao JP „Komunalno Brčko“ u nabavi radova i usluga, a sami radovi bi bili realizirani u dvije tranše od kojih bi se prva odnosila na projekte vodoopskrbe, a druga na projekte kanalizacijskih sustava - rekao je Lingner.

Voditelj Odjela za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH Mićo Stevanović rekao je da je ovo je prva studija izvodljivosti koja na ozbiljan način tretira probleme vodoopskrbe, prikupljanja i pročišćavanja otpadnih voda u Distriktu.

- Riječ je o projektu izgradnje glavnog transportnog cjevovoda koji bi išao trasom obilaznice oko Brčkog, prikupljanju i pročišćavanju otpadnih voda u Brčko distriktu. Vrijednosti projekta je 16,9 milijuna eura, uz dotaciju EBRD-a od 5,6 milijuna eura za izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda - rekao je Mićo Stevanović, voditelj Odjela za komunalne poslove u Vladi Brčko distrikta BiH. On je pojasnio da bi realizacija ovog projekta osigurala da se od Tvornice vode u Plazuljama, glavnim transportnim cjevovodom voda dovede do bazena u Potočarima, odakle bi se osigurala opskrba prigradskih naselja u pet smjerova. Izuzev toga, osigurala bi se stabilizacija pritiska i vodoopskrbe u gradu - rekao je Stevanović.

Ukoliko dobije potporu Vlade i Skupštine Brčko distrikta BiH i prođe odgovarajuću proceduru na razini BiH, realizacija projekta počela bi 2019. godine dok bi otplata kredita počela 2023. godine.