Povjerenstvo za rad, zdravstvo i socijalnu skrb Skupštine podržalo izmjene zakona o dječjoj i socijalnoj skrbi.

mala foto 3 sjednica KomisijePovjerenstvo za rad, zdravstvo i socijalnu skrb Skupštine Brčko distrikta BiH razmatralo je prednacrte zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dječjoj i Zakona o socijalnoj skrbi. Povjerenstvo je podržalo izmjene i dopune ovih propisa koji će na kvalitetniji način urediti ove oblasti.

U oba zakona uvodi se odredba kojom se propisuje da podnositelji zahtjeva moraju imati prijavu prebivališta u Brčko distriktu najmanje dvije godine.

-Detaljno smo analizirali izmjene i dopune ovih zakona i smatramo da će propisivanje obvezne prijave prebivališta na ovakav način smanjiti zlouporabe prava - rekao je Tomislav Stjepanović, predsjedatelj Povjerenstva.

Foto 2 Tomislav Stjepanović

Izmjenama i dopunama Zakona o dječjoj skrbi otklonit će se i određene nejasnoće, dok će prema prednacrtu, Zakon o socijalnoj skrbi pretrpjeti  značajnije izmjene koje se odnose na odredbe koje propisuju pravo na dodatak za njegu i pomoć od druge osobe. Predviđa se da se novčani iznos za visinu  dodatka za njegu i pomoć od druge osobe obračunava prema stupnju ovisnosti korisnika od drugih osoba. Na ovaj način uvele bi se četiri kategorije korisnika. Procijenjeno je da nakon donošenja izmjena i dopuna Zakona o socijalnoj skrbi i njegove primjene od 1. srpnja 2018. godine, za ovu vrstu izdvajanja treba osigurati dodatna sredstva u iznosu od oko devetsto tisuća KM.

Izmjene i dopune Zakona o socijalnoj skrbi predviđaju i uredbe u oblasti smještaja starih i nemoćnih osoba u staračke domove.

- Imali smo konkretne prijedloge i tražili da se rok za osiguravanje uvjeta u domovima za stare i nemoćne osobe, a koje će propisati podzakonski akti, smanji na godinu dana – rekao je predsjedatelj Povjerenstva dodajući da je na sjednici Povjerenstva konstatirano da postoji veliki broj ovih ustanova koje imaju odobrenja, a da pri tomu ne osiguravaju nužne uvjete osobama koje su u njima smještene.

Foto 1 sjednica Komisije

Skupštinsko Povjerenstvo za rad, zdravstvo i socijalnu skrb razmatralo je i jednu žalbu na rješenje o odbijanju topličkog liječenja i zatražilo od mjerodavnog povjerenstva JZU Zdravstveni centar Brčko da još jednom razmotri cjelokupni slučaj. Zaključeno je da se moraju strogo poštovati pravila koja uređuju oblast topličko-klimatskog liječenja i da se pacijentima koji nisu zadovoljni rješenjima mora osigurati pravo na žalbu.

Veljaa 2018
Po Ut Sr Ce Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

email-login

Trenutno je tu:

Imamo 145 gostiju i nema članova online