Завршена 13. редовна сједница Скупштине Брчко дистрикта Босне и Херцеговине

Брчко, 5. јула 2017. Током другог наставка 13. редовне сједнице, која је започела седмог јуна Скупштина Брчко дистрикта Босне и Херцеговине усвојила је Нацрт закона о измјенама Закона о Влади Брчко дистрикта БиХ у првом читању. Измјенама овог закона уводи се институт пресумпције невиности у одредбе које се односе на престанак мандата чланова Владе и градоначелника. За разлику од постојећег рјешења, које предвиђа разрјешење у случају потврђивања оптужнице, измјене прописују да градоначелник и члан Владе могу бити разријешени у случају доношења правоснажне осуђујуће пресуде.  На овај начин се Закон о Влади усклађује са Европском конвенцијом о људским правима и Статутом Брчко дистрикта БиХ, као и са законским рјешењима која се примјењују у БиХ и земљама окружења. 

У првом читању усвојен је и Нацрт закона о платама и другим накнадама правобраниоца и замјеника правобраниоца у Правобранилаштву Брчко дистрикта БиХ. Нацрт закона о службеницима и намјештеницима у правосуђу Брчко дистрикта БиХ повучен је из парламентарне процедуре и биће разматран након усклађивања са најављеним новим предлогом закона о државним службеницима и намјештеницима у управи Брчко дистрикта БиХ.

Посланици су донијели и Одлуку о повјеравању изградње моста број 197 у Крепшићу на магистралном путу М-14 као и Одлуку о повјеравању изградње кружних раскрсница на транзитним саобраћајницама у градском подручју Јавном предузећу “Путеви Брчко“.

– Дуго смо најављивали да ћемо овом предузећу дати одређена овлашћења јер имају акумулисана финансијска средства и могу градити на подручју Дистрикта, чиме испуњавају основну функцију да помажу Влади у оперативном дијелу изградње јавне инфраструктуре. Градиће се седам кружних токова из средстава ЈП „Путеви Брчко“ као и мост у Крепшићу. То би требало примјењивати у наредним годинама јер се у овом случају Владина одјељења могу бавити градњом путева док ће нам код важнијих инфраструктурних пројеката помагати ЈП „Путеви Брчко“ са својим финансијским средствима – рекао је предсједник Кадрић.

Кружни токови биће грађени код бивших предузећа „Избор“ и „Меркур“, на раскрсницама  „Касино“ и код „Куглане“, затим на  излазима  из „Ш“ насеља и насеља Илићка у близини „Боснаплода“ и Кланац.

Фебруар 2018
По Ут Ср Че Пе Су Не
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

email-login

Тренутно је ту:

Ко је на мрежи: 124 гостију и нема пријављених чланова