Представници Скупштине и Владе обишли градилиште заобилазници око Брчког

01

Брчко, 6. септембра 2017. године. С циљем упознавања са динамиком радова на изградњи заобилазнице око Брчког, Есед Кадрић и Ивица Филиповић, предсједник и потпредсједник Скупштине и градоначелник Брчко дистрикта БиХ Синиша Милић, са посланицима, члановима Владе и представницима ЈП „Путеви Брчко“ обишли су градилиште заобилазнице око Брчког.

 foto 03

 – Цијеним да је уложено пуно напора у реализацији веома сложених позиција на остварењу овог пројекта – рекао је предсједник Кадрић. Он је истакао да је веома важно да су посланици обишли трасу заобилазнице и упознали се са динамиком радова и најавио да ће Парламент додатно разматрати информацију о реализацији пројекта заобилазнице.

–       Ми ћемо размотрити све што је до сада урађено и све проблеме са којима се ЈП „Путеви“ суочава у реализацији овог  пројекта, да на неки начин дамо политичку подршку или искажемо вољу, да се политички одредимо у погледу недостајућих средстава уколико буде потребно јер је за нас неизмјерно важно да се овај пројекат реализује – рекао је предсједник Кадрић.

Ивица Филиповић, потпредсједник Скупштине рекао је да је веома задовољан оним што је видио током обиласка трасе и да је до сада урађено демантовало све сумње у коначан завршетак пројекта изградње заобилазнице око Брчког.

foto 05

–       Било је контроверзних изјава и објективних застоја који су се чинили непремостивим и због којих је изгледало да се овај пројекат никада неће довести до краја. Након овог што сам видио желим послати јавности поруку да ће овај пројекат убрзо угледати свјетлост дана и да ћемо сви скупа имати користи од њега – рекао је потпредсједник Филиповић.

Синиша Милић, градоначелник Брчко дистрикта подсјетио је да је изградња заобилазнице највећи капитални пројекат Дистрикта и да је због тога било потребно да се чланови Скупштине и Владе  на терену упознају са динамиком радова и проблемима.

06

–       С обзиром на важност  и чињеницу да је већ урађен велики дио пројекта, ми ћемо, водећи рачуна о законским и другим процедурама, размотрити евентуалне захтјеве за повећање износа средстава неопходних за завршетак градње обилазнице – рекао је градоначелник Милић.

Обилазак радова на траси заобилазнице организовало је ЈП “Путеви Брчко“.

– Имамо амбициозан план да до почетка зиме одређена дужина трасе буде под првим слојем асфалта – изјавио је Мирослав Мишкић, директор овог предузећа. Он је рекао да је урађено око 70 одсто радова и подсјетио да је због проблема, који су се дешавали у првој години, рок за завршетак заобилазнице помјерен на почетак септембра наредне године. Изградња заобилазнице финансира се из кредита Европске банке за обнову и развој (EBRD) у износу од 28,5 милиона евра.

DSCN5373

–       Потпуно је извјесно да то неће бити довољно јер постоје неке позиције које пројекат није предвидио, а које морају бити урађене – рекао је Мишкић наводећи примјер заштитних ограда и система расвјете, истичући да таквих позиција има доста и да је њихова вриједност сада процијењена на 2,8 милиона евра, а да би до завршетка радова могла износити око четири милиона. 

Заобилазница око Брчког дуга је 18,8 километара и широка 10,6 метара, са дванаест мостова, четири кружна тока, двије раскрснице у нивоу и више надвожњака. Паралелно са заобилазницом, са обје стране главне трасе, гради се још 23 километра помоћних путева за прилазе кућама и њивама.