Посланицима презентована студија изводљивости „Комунални пројекат у Брчко дистрикту БиХ“.

mala DSCN5567Студију изводљивости „Комунални пројекат у Брчко дистрикту БиХ“ посланицима Скупштине Брчко дистрикта БиХ презентовали су консултанти Европске банке за обнову и развој (EBRD).  

 Торстен Лингнер, руководилац пројекта израде студије коју су финансирали EBRD и шведска агенција SIDA, истакао је да су током рада на студији остварили добру сарадњу са свим институцијама и посебно са ЈП “Комунално Брчко“.

– Презентовали смо резултате студије коју смо радили по позиву EBRD-а за израду студије водоснабдијевања и одводње отпадних вода у Брчко дистрикту. Урадили смо техничку процјену иновација свих аспеката пројекта, укључујући и еколошке и социјалне аспекте – рекао је Лингнер и  појаснио да би пројекат био реализован у три фазе.

DSCN5567

– У првој фази би се ангажовао консултант који би помогао ЈП „Комунално Брчко“ у набавци радова и услуга, а сами радови би били реализовани у двије транше од којих би се прва односила на пројекте водоснабдијевања а друга на пројекте канализационих система – рекао је Лингнер.

Шеф Одјељења за комуналне послове Владе Брчко дистрикта БиХ Мићо Стевановић рекао је да је ово је прва студија изводљивости која на озбиљан начин третира проблеме водоснабдијевања, прикупљања и пречишћавања отпадних вода у Дистрикту.

– Ријеч је о пројекту изградње главног транспортног цјевовода, који би ишао трасом обилазнице око Брчког, и прикупљању и пречишћавању отпадних вода у Брчко дистрикту. Вриједности пројекта је 16,9 милиона евра, уз грант EBRD-а од 5,6 милиона евра за изградњу уређаја за пречишћавање отпадних вода – рекао је Стевановић. Он је појаснио да би реализација овог пројекта обезбиједила да се од Фабрике воде у Плазуљама, главним транспортним цјевоводом вода доведе до базена у Поточарима, одакле би се обезбиједило снабдијевање приградских насеља у пет праваца. Осим тога обезбиједила би се стабилизација притиска и водоснабдијевања у граду.

Уколико добије подршку Владе и Скупштине Брчко дистрикта БиХ и прође одговарајућу процедуру на нивоу БиХ, реализација пројекта почела би 2019. године док би отплата кредита почела 2023. године. 

Децембар 2017
По Ут Ср Че Пе Су Не
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

email-login

Тренутно је ту:

Ко је на мрежи: 268 гостију и нема пријављених чланова