Скупштина Брчко дистрикта завршила 17. редовну сједницу

mala 17. sjednica foto 1Током пријеподневног засједања Скупштина Брчко дистрикта БиХ завршила је у сриједу 17. редовну сједницу, започету 11. октобра.

Након посланичких питања и одговора усвојен је Закон о измјенама Закона о буџету Брчко дистрикта БиХ. Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о јавним предузећима у Брчко дистрикту БиХ у другом читању није добио потребну већину. Против усвајања гласало је шеснаест посланика, седам је било за усвајање закона док су три посланика била уздржана.

Скупштина је дала сагласност на Одлуку о садржају листе лијекова који нису на есенцијалној листи лијекова за потребе корисника сталне основне новчане помоћи, као и сагласност  на Одлуку о суфинансирању дијела трошкова лијекова са есенцијалне листe лијекова за осигуранике Брчко дистрикта БиХ, кориснике сталне основне новчане помоћи.

17. sjednica  foto 3

На 17. редовној сједници усвојена је и Информација о стању безбједности за првих шест мјесеци ове године.

Посланици су разматрали и информацију – писмо с препоруком Правобранилаштва Брчко дистрикта БиХ која се односила на грантове, а у којој стоји да је из буџета за 2017. годину за ту сврху издвојено око 80 милиона КМ што је трећина укупног буџета.

 – Писмо је резултат поступања у складу с надлежностима према којима је Правобранилаштво дужно да прати и проучава стање и проблеме, извјештава надлежне институције и предлаже мјере ради сузбијања штете по имовину и финансијске интересе Дистрикта – рекла је Илинка Гаврић, главни правобранилац Брчко дистрикта БиХ. Она је појаснила да се препоруке састоје у томе да се покуша пронаћи начин редуковања средстава грантова која се дају појединцима, непрофитним организацијама, јавним и приватним предузећима.

– Наша препорука је да се види да ли је могуће издвајања за грантове смањити, односно одредити процентуални износ издвајања за грантове – рекла је Гаврићева. Она је прецизирала да већи дио грантова има законски основ али да постоје и издвајања која нису прописана законима.

 Предсједник Скупштине Есед Кадрић рекао је да цијени поступак Правобранилаштва  да укаже на потребу промјене креирања буџета и израде нових контних планова у Дирекцији за финансије као и да се законски дефинишу области које сада нису законски дефинисане.

7. sjednica foto 2

– То омогућава да се грантови дају без јасних процедура. Таквих грантова имамо у Влади и Скупштини, као и могућност да се приликом креирања буџета неселективно и без посебних критеријума удружењима додјељују енормни износи који им реално нису потребни и које тешко могу правдати. Веома је важно да слику потенцијалних коруптивних активности, ако их има, отклонимо од себе тако што ћемо измијенити постојеће и донијети недостајуће прописе – рекао је предсједник Кадрић.

Грантови ће бити тема и једне од наредних сједница када након разматрања у Влади у Скупштину дође информација коју је о издвајањима за грантове  припремила Дирекција за финансије.  

Фебруар 2018
По Ут Ср Че Пе Су Не
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

email-login

Тренутно је ту:

Ко је на мрежи: 143 гостију и нема пријављених чланова