Усвојен Нацрт закона о забрани пушења и других облика употребе дуванских производа на јавним мјестима у Брчко дистрикту БиХ

mala 18. sjednicaПосланици  Скупштине Брчко дистрикта БиХ усвојили су Нацрт закона о забрани пушења и других облика употребе дуванских производа на јавним мјестима у Брчко дистрикту БиХ. Нацрт овог закона усвојен је током послијеподневног засједања на 18. редовној сједници, која је почела након што је током пријеподнева завршена 17. редовна сједница.

Образлажући нацрт овог закона, који је предложио Клуб посланика СДС-а, посланик Лидија Љубојевић је рекла да је интенција предлагача заштита здравља грађана Брчко дистрикта БиХ.

18. sjednica foto 2

– У задње вријеме имамо експанзију малигних обољења, што је за овако мали простор забрињавајуће. Никотински и дувански производи нису једини фактор ризика за настанак малигних обољења, али сигурно јесу један од фактора који доприноси  порасту броја обољелих од карцинома и порасту кардиоваскуларних обољења – рекла је посланик Љубојевић. Она је посебно указала на чињеницу да све више млађа популација оболијева од кардиоваскуларних болести.

Током дискусија којима су подржали неопходност доношења овог прописа посланици су указали на потребу продужења рока за прилагођавање, посебно угоститељских објеката који ће, након доношења овог прописа, бити дужни да физички одвоје простор у коме се могу користити дувански производи од простора у коме то неће бити могуће. Ова и друге измјене у односу на усвојени нацрт обезбиједиће се кроз амандмане приликом разматрања овог закона у другом читању.

Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о Полицији Брчко дистрикта БиХ  по хитном поступку, који је предложила скупштинска  Комисија  за јавну безбједност и надзор над радом Полиције, повучен је са дневног реда ради додатног усаглашавања предложених рјешења.

Посланици су дали сагласност на Одлуку о допуни Одлуке о оснивању јавног предузећа „Комунално Брчко“ која ће овом предузећу омогућити да послове везане за удомљавање паса обавља и са одговарајућим агенцијама из иностранства. Дата је и сагласност на Одлуку о допуни Статута ЈП „Комунално Брчко“.

18 sjednica foto 1

Усвојено је више одлука о утврђивању јавног интереса за Брчко дистрикт БиХ ради изградње путних и комуналних инфраструктурних објеката  а разматрано је и више  извјештаја о ревизији финансијског пословања у 2016. години: Одјељења за јавне послове, Одјељења за пољопривреду, шумарство и водопривреду, Канцеларије за управљање јавном имовином Брчко дистрикта БиХ; Извјештај о ревизији учинка „Грантови удружењима грађана, невладиним организацијама и другим непрофитним организацијама у Брчко дистрикту БиХ за период 2014–2016. година. Осим тога, разматран је и усвојен Извјештај о ревизији финансијских извјештаја Брчко дистрикта БиХ на дан 31. 12. 2016. године.

Посљедња тачке 18. редовне сједнице Скупштине, Информације Дирекције за финансије Брчко дистрикта БиХ у вези са исплатама из буџета за изгубљене судске спорове је повучена и биће разматрана на новом  редовном засједање Скупштине, за петнаест дана

Фебруар 2018
По Ут Ср Че Пе Су Не
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

email-login

Тренутно је ту:

Ко је на мрежи: 164 гостију и нема пријављених чланова