Одржан округли сто о улози институција и цивилног друштва у превенирању инцидената почињених из предрасуда, говора мржње и свих облика дискриминације

mala Okrugli sto foto 1У организацији скупштинске Комисије за заштиту људских права и Мисије ОЕБС-а у БиХ, данас је у Скупштини Брчко дистрикта БиХ одржан округли сто о улози институција и цивилног друштва у превенирању инцидената почињених из предрасуда, говора мржње и свих облика дискриминације. Округли сто је организован с циљем унапређивања сарадње између организација цивилног друштва, релевантних институција Дистрикта и Комисије у превенирању инцидената почињених из предрасуда, говора мржње и дискриминације. 

 

Расправа је била усмјерена на двије теме: „Превенирање инцидената почињених из предрасуда мржње“ и „Дискриминација као кључни елеменат инцидената почињених из предрасуда мржње“.

Okrugli sto foto 2

Ненад Којић, предсједавајући Комисије рекао је да презентација и расправа о овим темама имају едукативни карактер, као и да очекује да ће обезбиједити доношење квалитетних закључака који ће помоћи да се стање у овој области побољша. Он је подсјетио да је Комисија за заштиту људских права надлежна за разматрање жалби појединаца или група о кршењу људских права и додао да је неопходан активнији приступ у препознавању појава дискриминације у друштву.

– Најбоље би било уколико би Комисија могла да предложи измјене дијела закона и декларација које би уозбиљиле ситуацију у овој области – рекао је Којић.

Учеснике округлог стола поздравио је предсједник Скупштине Есед Кадрић који је рекао да смо свједоци сталне дискриминације људи по разним основима иако живимо у стољећу цивилизацијског напретка и пуне слободе.

– Задатак власти је да прави праведне прописе који нуде једнаке могућности, јер се само тако може обезбиједити напредак у заједници. Жеља нам је да достигнути ниво толеранције, када су у питању међуетнички односи, додатно унапређујемо и ту се нећемо никада зауставити – нагласио је предсједник Кадрић и додао да се пуно више мора радити на сузбијању дискриминације које има највише тамо гдје се рјешавају животна питања грађана.

Okrugli sto foto3

Амра Хамидовић, правни савјетник Канцеларије ОЕБС-а у Тузли,  рекла је да је комуникација између цивилног друштва и представника институција кључна у разумијевању толеранције и проналажењу модалитета сарадње.

– Морамо сви заједно радити на томе да изјаве и реторика грађана, цивилног друштва и политичара буду усмјерене програмским циљевима који ће подстаћи добробит друштва. Иницијатива коју имамо данас у Брчком сигурно иде у смјеру изградње једне стабилне заједнице у којој ће сваки грађанин без обзира на расу, вјеру, национално опредјељење,  пол и друго својство моћи да се оствари као грађанин Брчко дистрикта и БиХ – рекла је Хамидовићева.

У раду округлог стола учествовали су представници двије неформалне мреже „Промовиши позитивно“ и „Антидискриминацијски форум“ као и представници више других невладиних организација.

Okrugli sto foto 4

Милош Попић из НВО „Свитац„ која је чланица мреже невладиних организација „Промовиши позитивно“ рекао је да су нетолеранција и говор мржње посљедњих година  присутнији али да напори невладиног сектора на сузбијању тих појава нису без резултата.

– Резултата има и то примијетимо кроз чињеницу да се млади све више укључују и волонтерски дјелују ради сузбијања таквих појава – рекао је Попић, наводећи низ активности које је ова мрежа невладиних организација спроводила у Брчко дистрикту и у сарадњи са другим мрежама НВО у БиХ.

Округлом столу присуствовали су и представници надлежних Владиних одјељења и пододјељења, представници Полиције Брчко дистрикта,

Педагошке институције и  Канцеларије за правну помоћ.

Децембар 2017
По Ут Ср Че Пе Су Не
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

email-login

Тренутно је ту:

Ко је на мрежи: 332 гостију и нема пријављених чланова