Комисија за рад, здравство и социјалну заштиту о Нацрту закона о забрани пушења

mala Komisija za  rad zdravstvo i socijalnu zaštituСкупштинска Комисија за рад, здравство и социјалну заштиту разматрала је данас, на десетој редовној сједници, извјештаје и записнике са јавне расправе о Нацрту закона о забрани пушења и других облика употребе дувана и дуванских производа на јавним мјестима у Брчко дистрикту БиХ.

Томислав Стјепановић, предсједавајући Комисије подсјетио је да је, у складу са закључком Скупштине, 23. новембра 2017. године одржана јавна расправа о нацрту овог закона у којој су учествовали представници невладиног сектора, пословне заједнице, Владе. Након обављене расправе учесницима је остављен рок од пет дана да доставе примједбе којима су тражили измјене одређених рјешења.

Komisija za zdravstvo Foto 2

– Указали су на потребе измјене предложеног нацрта у дијелу који се односи на дефинисање објеката у којима би било забрањено пушење. Посебан нагласак је стављен на отворене спортске објекте, као што су стадиони  гдје би примјена овог закона била отежана као и на угоститељске објекте – рекао је Стјепановић.

Он је изразио очекивање да ће нацрт овог закон у другом читању, који је увршћен у дневни ред за сутра заказану сједницу Скупштине, бити усвојен.

Усвајање Нацрта закона о забрани пушења и других облика употребе дувана и дуванских производа на јавним мјестима у Брчко дистрикту БиХ очекује и  Лидија Љубојевић, члан Комисије и предлагач овог закона. Она је истакла да ће уважавајући примједбе једног дијела јавности Нацрт закона који ће посланици разматрати бити флексибилнији у односу на првобитне предлоге.

–  У угоститељским објектима вјероватно неће бити физичких баријера него би зоне за пушаче и непушаче биле визуелно означене али ћемо инсистирати да у објектима у којима се конзумира храна пушење буде забрањено, а све ради заштите здравља становништва – рекла је Љубојевићева. Она је појаснила да ће након одређеног времена примјене овог закона у Брчко дистрикту услиједити корекције које ће обезбиједити рјешења присутна у окружењу, а која су далеко ригорознија од оних која ће Закон о забрани пушења на јавним мјестима увести у Брчко.

Komisija za  rad zdravstvo i socijalnu zaštitu