Video Skupštine Brčko distrikta BiH

Ovdje možete pogledati promotivni video Skupštine Brčko distrikta BiH. Više snimaka možete potražiti na našem You Tube kanalu. Skupština Brčko distrikta BiH.

Kroz Twinning projekt dogovorene okvirne preporuke za unapređenje rada parlamenata u BiH

 

Predstavnici rukovodstva četiri parlamenta u BiH, među njima i Skupština Brčko distrikta BiH, dogovorili su 12. 11. 2015. godine u Bijeljini okvirni tekst preporuka o unapređenju rada parlamenata, u okviru Twinning projekta Evropske unije.

Tekst preporuka, koje bi trebale unaprijediti rad parlamenata u kontekstu približavanja BiH Evropskoj uniji, proizašao je iz dvogodišnjeg rada eksperata EU i stručnih službi sva četiri parlamenta - Parlamenta BiH, Parlamenta FBiH, Narodne Skupštine Republike Srpske i Skupštine Brčko distrikta BiH.

Na skupu u Bijeljini dogovoreno je, između ostalog, da kolegiji parlamenata BiH, FBiH, NSRS i Skupština Brčko distrikta BiH usvoje zajedničku izjavu o opredijeljenosti za integracije u EU preduzimanjem mjera za implementaciju preporuka Twinning projekta.

Kako je dogovoreno, na osnovu priloženog okvira za mehanizam saradnje parlamenata u Bosni i Hercegovini u poslovima vezanim za proces integracija u EU, eksperti Twinning projekta će finalizirati koncept mehanizma saradnje i dostaviti ga političkim liderima na usvajanje na narednoj konferenciji koja bi trebala da se održi u januaru 2016. godine.

Konferencija je održana u okviru projekta pod nazivom "Jačanje kapaciteta parlamenata u BiH u kontekstu evropskih integracija", koji se provodi od februara prošle godine.

Ispred Skupštine Brčko distrikta BiH skupu u Bijeljini su prisustvovali Adem Ribić, potpredsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH, Srđan Blažić, predsjedavajući Komisije za evropske integracije u Skupštini Brčko distrikta BiH, Jovo Galić, šef Stručne službe Skupštine i Dragan Matijević, član Upravnog odbora Twinning projekta.

Podijelite na društvenim mrežama