MILIĆ I FILIPOVIĆ PRISUSTVOVALI SVEČANOJ SJEDNICI POVODOM DANA DISTRIKTA

mala Svečana sjednica Milić i FilipovićPredsjednik i potpredsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Siniša Milić i Ivo Filipović prisustvovali su svečanoj sjednici povodom Dana Distrikta koja je održana u Domu kulture.

Sjednici je pored predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti prisustvovao i supervizor za Brčko Michael Scanlan.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić rekao je da je neophodan dodatni unutrašnji konsenzus da bi ova politička zajednica funkcionisala i razvijala se u pravcu koji se od nje očekuje.

„Taj bazični konsenzus najlakše se ostvaruje na pitanjima od opšteg interesa, s kojima će se, u najvećoj mjeri, identifikovati svi građani Brčkog i Srbi i Bošnjaci i Hrvati i svi ostali bez razlike. To je perspektiva boljeg i bezbjednijeg života i većeg standarda  stanovnika Distrikta“, poručio je Milić.

Svečana sjednica Milić

Milić je rekao da je prvi i osnovni zadatak vratiti povjerenje građana u institucije vlasti Distrikta Brčko.

„To ćemo najlakše uraditi transparentnim procedurama i radom svih nosilaca izvršnih i zakonodavnih funkcija. Mislim da se nalazimo na dobrom putu. Niz zakonskih projekata koji su od interesa za ovu lokalnu zajednicu je u fazi ili proceduri donošenja“, istakao je predsjednik Milić.

Podsjetio je da se Skupština distrikta Brčko, na samom početku rada ovog saziva, opredijelila da se zakoni donose po unaprijed određenim procedurama u dva čitanja uz mogućnost da svi daju doprinos u donošenju krajnjih odluka.

Zamjenik gradonačelnika Brčko distrikta BiH Anto Domić rekao je da je Brčko uistinu multietnička zajednica  u kojoj svi dijele i dobro i zlo, i da će u narednom četverogodišnjem mandatu postati lokalna zajednica za primjer drugima.

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić istakao je da se intenzivno radi na infrastrukturnim projektima, na regulatorno-pravnom okviru, donose i predlažu Skupštini veoma korisni zakoni, te da je najvažniji pravac stvaranje uslova za nove investicije.

Supervizor za Brčko Michael Scanlan rekao je da je međunarodna zajednica spremna da učini ono što se od nje očekuje, ali samo ukoliko lideri obave ono što treba da obave, te da će se još ovog mjeseca vidjeti da li su poslanici u Skupštini Distrikta spremni podržati njihove planove ukoliko usvoje zakon o sukobu interesa.

Podijelite na društvenim mrežama