ODRŽANA ONLINE INTERPARLAMENTARNA KONFERENCIJA ODBORA ZA POLJOPRIVREDU

mala konferencija 1U okviru Twinning projekta danas je održana online interparlamentarna konferencija odbora koji se bave pitanjima poljoprivrede.

Tema konferencije bila je izazovi evropskih integracija za poljoprivredni sektor u BiH s akcentom na probleme s kojima je suočena poljoprivreda usljed epidemije virusa korona i mogućim rješenjima.

Riječi je bilo i o mogućnostima i uslovima korištenja sredstava iz predpristupnih fondova EU.

Predsjedavajući Komisije za ekonomski razvoj i poljoprivredu Skupštine Brčko distrikta BiH Siniša Golić rekao je da će poljoprivrednicima u BiH, a samim tim i u Distriktu, biti neophodno omogućiti edukacije o načinu dobijanja tih sredstava.

konferencija 2

„Bilo je govora o povezivanju poljoprivrede i turizma. Postojat će i mogućnost dobijanja sredstava za infrastrukturne projekte u ruralnim sredinama, a s ciljem održivog ruralnog razvoja“, istakao je Golić.

Golić je dodao da će biti moguće koristiti i fondove za projekte iz oblasti ekološkog razvoja, na način da će poljoprivredni proizvođači  koji budu primjenjivali više ekoloških standarda imati mogućnost da dobiju sredstva i za manju proizvodnju.

On je napomenuo da će se mogućnosti za korištenje sredstava iz predpristupnih fondova EU otvarati kako svi nivoi vlasti u BiH budu ispunjavali zadate obaveze.

Online interparlamentarna konferencija je održana u organizaciji  parlamentarnog odbora Mađarske, a prisustvovali su joj članovi parlamentarnih odbora Austrije, Hrvatske i svih nivoa vlasti u BiH.

Ispred Skupštine Brčko distrikta BiH konferenciji su prisustvovali članovi Komisije za ekonomski razvoj i poljoprivredu Ina Pamukčić, Damir Bulčević i predsjedavajući Komisije Siniša Golić.

Podijelite na društvenim mrežama