ZAKON O SPREČAVANJU SUKOBA INTERESA JEDNOGLASNO USVOJEN I U DRUGOM ČITANJU

mala 5.RS 1Poslanici Skupštine Brčko distrikta BiH okončali su peto redovno zasjedanje na kojem su, između ostalog, jednoglasno usvojili Nacrt Zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama Brčko distrikta BiH u drugom čitanju zajedno s amandmanima gradonačelnika i Zakonodavne komisije.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Siniša Milić je rekao da je značaj ovog zakona u njegovom sadržaju, jer predstavlja set antikoruptivnih zakona i bavi se, prije svega, prevencijom sukoba interesa kod nosioca izvršnih i zakonodavnih funkcija u Distriktu.

5.RS Milić

„Riječ je o zakonu koji je, prema mišljenju Evropske komisije, jedan od četrnaest prioriteta koje BiH treba da ispuni na putu ka evropskim integracijama“, rekao je Milić.

Milić je napomenuo da ovo nije zakon OHR-a, nego je iniciran i sačinjen u vrijeme njegovog mandata kao gradonačelnika, te da nisu tačne zlonamjerne interpretacije zakona koje se mogu čuti ovih dana da je Poslanički klub SNSD-a protiv ovog zakona.

„Ako neko ima pravo na autorizaciju ovoga zakona onda je to upravo SNSD zbog toga što su ove aktivnosti inicirane i započete i skoro dovedene do kraja u mandatu gradonačelnika iz SNSD-a. I ne samo to, SNSD će tražiti da se od strane ovlaštenih predlagača, u što skorije vrijeme, predloži i zakon o porijeklu imovine“, naveo je Milić.

Dodao je da će Zakon stupiti na snagu osam dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku, nakon čega će uslijediti aktivnosti vezane za izbor članova komisije za utvrđivanje sukoba interesa, i da će sredstva za rad članova komisije biti obezbijeđena u budžetu Distrikta za 2021. godinu.

5.RS 2

Predsjednik Milić istakao je da se Skupština opredijelila da na svakoj sjednici na dnevnom redu bude informacija o epidemiološkoj situaciji u Distriktu, te da će Skupština da prati i zahtjeve i Kriznog štaba i sektora zdravstva u smislu obezbjeđivanja dovoljnih sredstava za borbu protiv virusa korona.

„Nastojat ćemo da kroz budžet Brčko distrikta obezbijedimo i adekvatna sredstava za nadoknadu šteta koje trpi naša privreda zbog mjera koje preduzima Krizni štab“, rekao je Milić.

On je napomenuo da će 31. marta najvjerovatnije biti održana vanredna sjednica Skupštine na kojoj bi trebalo da bude odobren budžet Distrikta Brčko za 2021. godinu.

Na petoj redovnoj sjednici poslanici su, u drugom čitanju, usvojili i izmjene i dopune Zakona o podsticajima u poljoprivrednoj proizvodnji, kao i izmjene Zakona o Pravosudnoj komisiji, te su, između ostalog, dali saglasnost na Program rada i Finansijski plan Zavoda za planiranje, projektovanje i razvoj Brčko distrikta BiH za 2021. godinu.

Skupština je prije početka pete, okončala četvrtu redovnu sjednicu. 

Podijelite na društvenim mrežama