DOGOVORENA REKONSTRUKCIJA MOSTA

mala Most 3Brčko distrikt bio je domaćin sastanka delegacija BiH i Hrvatske predvođenih ministrom komunikacija i transporta BiH Vojinom Mitrovićem i ministrom mora, saobraćaja i infrastrukture Republike Hrvatske Olegom Butkovićem.

Sastanku, na kojem se razgovaralo o izgradnji novog mosta i sanaciji postojećeg na graničnom prelazu Brčko-Gunja, prisustvovali su i predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti Distrikta, kao i šef Delegacije i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Johann Sattler i prvi zamjenik Visokog predstavnika u BiH i supervizor za Brčko Michael Scanlan.Most 5 

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić je zahvalio svim učesnicima sastanka, posebno ministru Vojinu Mitroviću sa čijim aktivnostima, kako je naveo, su intenzivirani svi poslovi vezani za rješavanje ovog pitanja.

„Hvala svima koji su doprinijeli da krenemo u praktične korake na realizaciji ovog problema, odnosno odvijanja teretnog saobraćaja na graničnom prelazu između Brčkog i Gunje i zahvaljujem se i delegaciji Europske unije i OHR-u koji su tu da nam pruže podršku i na jedan, ne samo simboličan, već i praktičan način ukažu na značaj i položaj Brčkog“, rekao je Milić.

Milić je dodao da je potrebno sa lokalnog nivoa dati snažan doprinos da sva ova nastojanja koja se tiču izgradnje povoljnog, prije svega, privrednog ambijenta, budu zaista na dobrobit građana Brčkog i BiH, pa i susjedne Hrvatske.

Gradonačelnik Brčkog Esed Kadrić je rekao da će u ovoj godini početi izrada projektne dokumentacije rekonstrukcije postojećeg mosta, da očekuje da će sljedeće godine početi radovi na rekonstrukciji te da će Distrikt da nastavi i s aktivnostima oko pripreme za izgradnju novog mosta čija realizacija bi mogla da bude za šest do sedam godina.

Ministar komunikacija i transporta BiH Vojin Mitrović rekao je da je s delegacijom Hrvatske postignut sporazum da se most preko rijeke Save koji spaja Brčko i Gunju, pod hitno rekonstruiše i da se uporedo sa ovim poslovima rade pripreme za izgradnju novog mosta koji će se graditi četiri, pet kilometra nizvodno od postojećeg, što je definisano prostornim planovima Distrikta i Hrvatske.

Ministar mora, saobraćaja i infrastrukture Republike Hrvatske Oleg Butković rekao je da će se, na osnovu sporazuma koji je prošle godine potpisao s ministrom Vojinom Mitrovićem, obnoviti svih deset mostova koji povezuju BiH i Hrvatsku, te da je jedan od tih mostova i most Brčko-Gunja.

Supervizor za Brčko Michael Scanlan rekao je da ovo predstavlja značajan korak u izgradnji saobraćajne mreže koja će ojačati ekonomije s obje strane rijeke i doprinijeti ubrzanju aktuelnih reformi Distrikta na jačanju dobrog upravljanja, poboljšanju fiskalne discipline i budžetske transparentnosti, unapređenju javnih usluga te rastu privatnog sektora.

Šef Delegacije i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler rekao je da je u BiH u toku 15 ključnih infrastrukturnih projekata ukupne vrijednosti veće od 250 miliona eura, koja su obezbijeđena kroz grantove EU i napomenuo da će EU nastaviti da pruža podršku BiH.Most 2

Podijelite na društvenim mrežama