NACRT ZAKONA O IGRAMA NA SREĆU USVOJEN U PRVOM ČITANJU

mala 11.RS 1Skupština Brčko distrikta BiH je na 11. redovnoj sjednici, u prvom čitanju, usvojila Nacrt zakona o igrama na sreću, koji će, prije konačnog usvajanja, biti predmet javne rasprave 25. augusta.

Predsjednik Skupštine Siniša Milić rekao je da je riječ o novom zakonu koji bi, prije svega, trebalo da obezbijedi veće prihode u jednoj vrlo osjetljivoj oblasti, te da će se ti prihodi ostvariti po osnovu priređivanja igara na sreću i namjenski će biti usmjereni na socijalne kategorije.

„Naš zajednički stav je da nijedan zakon neće biti dobar ukoliko se ne obezbijedi kvalitetan nadzor i kontrola nad primjenom zakona i otuda su zahtjevi poslanika da se po pitanju primjene ovog zakona, odnosno njegove kontrole uvede posebna služba u Direkciji za finansije koja će pratiti primjenu ovog zakona“, istakao je predsjednik Milić.11. RS 2

Govoreći o Nacrtu zakona o izmjeni i dopuni Zakona o dječijoj zaštiti Brčko distrikta BiH, koji su poslanici izglasali u prvom čitanju, predsjednik Milić je napomenuo da će se sada pravo na dječiji doplatak vezivati za pohađanje osnovne škole čime će se riješiti problem nepoštovanja zakonske odredbe koja propisuje da je osnovna škola obavezna. 

„Do drugog čitanja razmotrit ćemo i mogućnost uticaja na zakon kako bi se djeci koja su ostala bez doplatka zbog odluke o povećanju neoporezivog dijela plate omogućilo da ostvare to pravo“, naveo je predsjednik.

On je podsjetio da je na prijedlog poslaničkih klubova, u prvom čitanju, usvojen i Nacrt zakona o izmjeni Zakona o budžetu kojim bi se moglo da omogući finansiranje sportskih klubova.  

„Postoje suprotna  mišljenja da ta izmjena zakona neće  biti dovoljna da bi se realizovao ovaj cilj. Zbog toga je dogovoren sastanak predstavnika Direkcije za finansije, Skupštine i Vlade, u pokušaju da dođemo do cjelovitog rješenja i omogućimo opstanak i razvoj našeg sporta“, rekao je predsjednik Milić.

Izmjenom Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica zbog pandemije kovida 19, koja je, takođe, usvojena u prvom čitanju, po skraćenoj proceduri omogućit će se isplata zaostalih 20 posto podsticaja za 2020. godinu poljoprivrednim proizvođačima na području Brčkog, za koje će ubuduće sredstva za podsticaje biti planirana i isplaćivana u sto procentom iznosu.

Nastavak 11. redovne sjednice zakazan  je za četrnaest dana, kada će poslanici razmotriti preostalih dvadeset tačaka dnevnog reda.11. RS

Podijelite na društvenim mrežama