Video Skupštine Brčko distrikta BiH

Ovdje možete pogledati promotivni video Skupštine Brčko distrikta BiH. Više snimaka možete potražiti na našem You Tube kanalu. Skupština Brčko distrikta BiH.

ZAJEDNIČKO SAOPŠTENJE ZVANIČNIKA DISTRIKTA POVODOM AKTUELNE SITUACIJE U BiH

Povodom sve češćeg spominjanja Brčko distrikta BiH u medijima kroz izjave visokih političkih zvaničnika iz BiH te pojedinih predstavnika međunarodne zajednice kao sudbonosnog mjesta za opstojnost Bosne i Hercegovine, mi  dolje potpisani izabrani predstavnici vlasti u Brčko distriktu BiH iz reda sva tri konstitutivna naroda podsjećamo sve dobronamjerne i one druge da je Brčko distrikt BiH jedina istinska multietnička zajednica u BiH u kojoj su potpuno i u svim segmentima apsolutno ravnopravni Bošnjaci, Hrvati i Srbi, da ovdje živimo i radimo jedni s drugima, a ne jedni pored drugih.

Potpuno je jasno da je svim stanovnicima Brčko distrikta BiH od opasnih izjava mnogo potrebnija stabilnost, ekonomski  razvoj i realizacija započetih projekata kao što su revitalizacija Luke Brčko,  trasiranje  autoputa  i plinovoda, izgradnja Centra za zbrinjavanje otpada, izgradnja kružnog prstena za vodosnabdijevanje, jednom riječju projekata koji će u ovom vijeku opredijeliti pravac razvoja Distrikta Brčko.

Odlučni smo u namjeri da nastavimo razvijati unutrašnji konsenzus o ravnomjernom i sveukupnom razvoju Brčko distrikta BiH, kako bismo privlačenjem stranih i domaćih investicija osigurali što više radnih mjesta, viši životni standard, kvalitetniju zdravstvenu  zaštitu i povećan obim socijalne brige za ugrožene kategorije stanovnika.

Pred nama je godina puna izazova u kojoj ćemo se fokusirati na jačanje vladavine prava, demokratskih institucija u Brčko distriktu BiH, borbu protiv korupcije, nastavak reformskih procesa, partnerski  odnos  s međunarodnim institucijama, posebno Uredom supervizora za Brčko distrikt BiH.

Izjave o Brčkom kao opasnom području potpuno su suprotne našoj svakodnevnici. Mi sasvim normalno živimo o čemu mogu posvjedočiti svi koji ovih dana, a posebno tokom večeri posjećuju naš grad. 

Zbog  zajedničke budućnosti pozivamo sve koji daju zapaljive izjave da ne koriste Brčko distrikt BiH za bilo kakvo političko sukobljavanje u BiH.

Takve nepromišljene i neodmjerene izjave otežavaju napore lokalne vlasti za nastavak aktivnosti na razvoju ove specifične jedinice lokalne samouprave kao izvanrednog primjera uspješnog poslijeratnog  suživota.

     

            Gradonačelnik                                                     Predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH 

           mr. Esed Kadrić                                                                            mr. Siniša Milić

    Zamjenik gradonačelnika                                                             Potpredsjednik Skupštine

             dr. Anto Domić                                                                              Ivo Filipović    

Podijelite na društvenim mrežama