PREDSJEDNIK SKUPŠTINE I GRADONAČELNIK ODRŽALI ZAJEDNIČKU NOVOGODIŠNJU KONFERENCIJU ZA MEDIJE

mala Foto novogodišnji pres Kadrić 2Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić i gradonačelnik Brčko distrikta Esed Kadrić održali su danas zajedničku novogodišnju konferenciju za medije na kojoj su sumirali rezultate rada zakonodavne i izvršne vlasti Distrikta u 2021. godini.

Predsjednik Skupštine Siniša Milić ocijenio je zadovoljavajućom godinu na izmaku, te podsjetio da je Distrikt pokazao visok stepen odgovornosti nakon lokalnih izbora održanih u novembru 2020. i prvi u BiH  formirao novu izvršnu vlast nakon tih izbora.

„To je pokazalo i odredilo pravac djelovanja ove vladajuće većine. Mimo svih očekivanja postignuta je saglasnost o izboru gradonačelnika, predsjednika Skupštine, novoj Vladi i krenulo se u realizaciju niza značajnih projekata“ podsjetio je Milić.

Milić je napomenuo da su u ovoj godini usvojena dva budžeta Distrikta i niz zakona od suštinskog značaja za Brčko, prije svega, Zakon o sprečavanju sukoba interesa u institucijama Distrikta koji je rađen u saradnji sa OHR-om.Foto novogodišnji pres Milić 2

On je istakao da je formirana Komisija za sprečavanje sukoba interesa, koja je, ovih dana, svim nosiocima javnih funkcija uputila dopis u kojem im se traži da dostave svu dokumentaciju vezanu za njihovo imovinsko stanje na osnovu čega će odlučivati da li postoje ili ne elementi interesa.

Milić je podsjetio i da je u 2021. godini počela s radom Kancelarija za prevenciju korupcije i koordinaciju aktivnosti na suzbijanju korupcije te da je Skupština imenovala direktora i dva zamjenika direktora Kancelarije koja će punim kapacitetom početi s radom narednih mjeseci.

„Dio nadležnosti Kancelarije za prevenciju korupcije je i zaštita zviždača i davanje obavezujućih mišljenja na sve akte koje donosi Vlada i Skupština“ istakao je Milić.

 Milić je napomenuo da se proteklih godinu dana radilo na stvaranju preduslova za unapređenje ekonomije i pokrenuto je nekoliko poslovnih inicijativa na osnovu Zakona o javnoj imovini putem specijalne pogodbe.

„Očekuje nas na proljeće realizacija dogovora sa OSC grupacijom oko formiranja slobodne ekonomske zone, užurbana realizacija revitalizacije Luke Brčko, izgradnja magistralnog cjevovoda trasom obilaznice i niz drugih projekata“, rekao je Milić.

Gradonačelnik Brčko distrikta Esed Kadrić istakao je da su godinu na izmaku obilježili rad i težnja da Distrikt ide uzlaznom putanjom i ostane primjer uspješne lokalne zajednice.

Kadrić je podsjetio da je u 2021. godini usvojena Strategija razvoja Brčko distrikta, da je urađen veliki broj infrastrukturnih projekata, ali i da se veliki broj infrastrukturnih projekata realizuje,  kao što su trasiranje auto-puta Beograd-Sarajevo kroz teritoriju Distrikta, rekonstrukcija međudržavnog mosta na rijeci Savi, izgradnja školskih i sportskih objekata.

„Uz podršku Svjetske banke, pred nama su četiri važna projekta: Izgradnja centra za upravljanje čvrstim otpadom, sanacija postojeće deponije, uređenje obale rijeke Save i regulacija korita rijeka Brke i Blizna“, naveo je Kadrić.

Podijelite na društvenim mrežama