Video Skupštine Brčko distrikta BiH

Ovdje možete pogledati promotivni video Skupštine Brčko distrikta BiH. Više snimaka možete potražiti na našem You Tube kanalu. Skupština Brčko distrikta BiH.

USVOJEN NOVI ZAKON O IGRAMA NA SREĆU

mala Foto 1 - 19. i 20. rs Skupština Brčko distrikta okončala je 19. redovnu sjednicu, u čijem nastavku je, sa 46 amandmana, usvojila novi  Zakon o igrama na sreću, te izmjenu Zakona o prekršajima i dala saglasnost na Finansijski plan za 2022. godinu Radio-novinske i izdavačke ustanove „Radio Brčko“.

Predsjednik Skupštine Siniša Milić rekao je da je usvajanjem novog Zakon o igrama na sreću unaprijeđeno zakonsko regulisanje ove oblasti i da su obezbijeđeni novi izvori prihoda u budžetu Brčko distrikta, namijenjeni za  oblast dječje zaštite i finansiranje sporta.

„Njegova primjena zahtijevat će i određena ulaganja u informacione tehnologije i nastojat ćemo da što prije, kroz rebalans budžeta, obezbijedimo potrebna sredstva za te namjene  kako bi mogli početi s primjenom ovog zakona“, istakao je Milić.

Predsjedavajući Zakonodavne komisije Skupštine Ljubiša Lukić rekao je da će primjena zakona početi prvog jula ove godine, do kada je Direkcija za finansije Distrikta obavezna da nabavi softver kojim će potpuno kontrolisati organizovanje igara na sreću u Brčkom.Foto 2 19. i 20 rs

Po okončanju 19.  poslanici su započeli 20. redovno zasjedanje u čijem prvom dijelu su usvojili  Program rada Vlade Brčko distrikta za 2022. godinu

Potpredsjednik Skupštine Ivo Filipović istakao je da je interesantno to što je i opozicija dala pozitivan osvrt na Program rada Vlade za 2022. godinu te da očekuje da će Vlada uraditi mnogo toga u toku godine.

Primljena je k znanju informacija o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u Distriktu. Šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Sead Šadić rekao je da se od 25. januara smanjuje broj zaraženih lica u Distriktu.

Poslanici su primili k znanju  i specijalne izvještaje Kancelarije ombudsmana o efikasnosti zakonskih rješenja o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju lica s invaliditetom i o govoru mržnje u BiH.

Usvojena je odluka o razrješenju dužnosti člana Upravnog odbora Radio-novinske i izdavačke ustanove „Radio Brčko“, odluka o prijedlogu strategije prostornog razvoja Brčko distrikta, set odluka o utvrđivanju javnog interesa i prijedloga izmjena i izrade regulacionih planova. 

Nastavak 20. redovnog zasjedanja zakazan je za 23. februar. 

 

Podršku poslanika dobile su odluke o utvrđivanju javnog interesa koje se odnose na:

 1.  Izgradnju pristupne ulice u MZ Gornji Brezik
 2. Izgradnju trotoara u Novom naselju u MZ Sandići
 3. Izgradnju vodovodne mreže i pripadajućih hidrotehničkih objekata za potrebe vodosnabdijevanja naselja Rašljani
 4. Regulaciju potoka Blizna u naselju Brezik I
 5. Raspolaganje poslovnim prostorom bez naknade u korist organizacije Udruženje pčelara „Matica“
 6. Raspolaganje poslovnim prostorom bez naknade u korist organizacije Udruženje žena „Biser“
 7. Raspolaganje poslovnim prostorom bez naknade u korist organizacije Udruženje građana „Distrofičari“

Prijedlozi odluka izmjena i izrade regulacionih planova koji su dobili odobrenje  poslanika:

 1. Izmjena regulacionog plana dijela stambenog naselja Ivici u Brčko distriktu BiH
 2. Izmjena regulacionog plana dijela stambenog naselja Mujkići II u Brčko distriktu BiH
 3. Izrada regulacionog plana dijela stambenog naselja Brezik I u Brčkom
 4. Izrada regulacionog plana dijela stambenog naselja Brezik II u Brčkom

Podijelite na društvenim mrežama