ODRŽAN PRIPREMNI SASTANAK ZA 23. REDOVNU SJEDNICU

mala Foto 1 Pripremni za 23.rs Šefovi poslaničkih klubova održali su danas pripremni sastanak radi utvrđivanja dnevnog reda za 23. redovnu sjednicu Skupštine Brčko distrikta.

Dogovoreno je da sjednica bude održana u srijedu, 6. aprila, s početkom u 10 sati s dnevnim redom od 42 tačke.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić rekao je da u dnevnom redu dominira prijedlog odluke o izmjeni  budžeta Distrikta za 2022. godinu.

„Po prvi put rebalans budžeta će biti razmatran po proceduri koja je predviđena za donošenje budžeta. To znači da nam, u naredna dva mjeseca, slijedi skupštinska rasprava o prijedlogu koji je došao iz Vlade Distrikta. Imat ćemo, najmanje, jednu javnu raspravu i mogućnost amandmanskog djelovanja. Tek potom ćemo imati mogućnost izjašnjenja o prijedlogu rebalansa budžeta“, pojasnio je predsjednik Milić. 

Predsjednik je naveo da očekuje da će do srijede Skupštini biti  dostavljeno mišljenje Ekonomsko-socijalnog vijeća o Nacrtu zakona o regulisanju cijena u Distriktu da bi se taj nacrt zakona mogao razmatrati i usvajati u prvom čitanju na sjednici. 

On je dodao da će se pred poslanicima na 23. redovnoj sjednici, u drugom čitanju, naći i Izmjene Zakona o pravnim licima i o javnim preduzećima koje osniva Brčko distrikt,  izvještaji javnih preduzeća, ustanova i drugih pravnih lica koje formira Distrikt, saglasnosti koje daje Skupština na finansijske i druge akte pravnih lica kao i niz informacija kojima poslanici ostvaruju svoje pravo na nadzor nad radom izvršne vlasti.

U dnevni red 23. redovne sjednice uvršten je i niz odluka o utvrđivanju javnog interesa za Brčko distrikt.

Na pripremnom sastanku dogovoreno je i da 24. redovna sjednica bude održana 27. aprila.

Podijelite na društvenim mrežama