SPECIJALNI IZASLANIK NJEMAČKE VLADE ZA ZAPADNI BALKAN POSJETIO DISTRIKT

mala 2022-31-03-izaslanik ambasadorica njemacke-2Predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti Distrikta danas su u gradskoj Vijećnici u Brčkom održali sastanak sa specijalnim  izaslanikom njemačke Vlade za Zapadni Balkan Manuelom Sarazinom (Manuel Sarrazin), a sastanku je prisustvovala i ambasadorica Njemačke u BiH Margret Ueber (Margret Uebber).

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić, rekao je da je ova posjeta dokaz da je Brčko distrikt i dalje u fokusu interesovanja međunarodne zajednice.

„Najvažnije je da odlaze s utiskom da  je situacija u Distriktu stabilna, daleko od one kakvom je pokušavaju predstaviti neodgovorni pojedinci i institucije“, istakao je Milić.

On je napomenuo da je specijalnog izaslanika Sarazina interesovao napredak koji je Distrikt ostvario na ekonomskom i infrastrukturnom planu te da je uslijedio poziv za uspostavljanje saradnje po pitanju revitalizacije Luke Brčko, a na temelju iskustava Luke u Hamburgu.

Gradonačelnik Brčko distrikta Esed Kadrić rekao je da su gostima predstavljene sve aktivnosti koje Vlada i Skupština vode, posebno, u zadnjih godinu dana, reforme koje se provode i specifičnosti Distrikta koje se žele iskoristit kao njegove prednosti.

Specijalni izaslanik Sarazin je rekao da je primjetan ekonomski potencijal i napredak Distrikta u razvoju lokalne infrastrukture, i da je Brčko na putu da postane multimodalno čvorište za transportne puteve koji će povezati BiH sa EU,  i da  je primjer suživota i međusobnog poštovanja.

Ambasadorica Njemačke u BiH Margret Ueber rekla je da Brčko zauzima poseban fokus interesovanja i pažnje njemačke ambasade i da podrška Međunarodne zajednice i Ambasade Njemačke neće izostati u nastavku vođenja politike koja je jednaka za svakog čovjeka, bez obzira na njegovu entitetsku ili konfesionalnu pripadnost.

Podijelite na društvenim mrežama