Video Skupštine Brčko distrikta BiH

Ovdje možete pratiti uživo prenos sjednica Skupštine Brčko distrikta BiH ili video snimak posljednje održane sjednice. Više snimaka možete potražiti na našem You Tube kanalu. Skupština Brčko distrikta BiH

USVOJENI ZAKONI O ENERGETSKOJ EFIKASNOSTI I O CIVILNIM ŽRTVAMA RATA, TE IZMJENE I DOPUNE ZAKONA O IGRAMA NA SREĆU

mala Foto sjednica 29. rsSkupština Brčko distrikta BiH je na 29. redovnom zasjedanju usvojila, u drugom čitanju, Zakon o energetskoj efikasnosti, Zakon o civilnim žrtvama rata te izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću.

U prvom čitanju usvojeni su nacrti zakona o dopuni Zakona o porezu na dobit i o izmjenama i dopunama Zakona o pravnim licima koje osniva Brčko distrikt.

Predsjednik Skupštine Siniša Milić rekao je da će se dopunama Zakona o porezu na dobit ograničiti dvostruko oslobađanje od oporezivanja prihoda ostvarenih  na  osnovu izvoza isključivo na pravne subjekte koji su registrovani i rade na području Distrikta kako bi se izbjegle zloupotrebe tog zakona.

Foto Siniša MilićSkupština je usvojila Odluku o odobravanju transfera za posebne namjene kao i izvještaje o radu Nadzornog odbora JZU „Zdravstveni centar Brčko“ i o radu Zavoda za planiranje, projektovanje i razvoj Brčko distrikta za period od prvog jula do 31. decembra 2021. godine.

Poslanici su primili k znanju Informaciju o problemu vodosnabdijevanja na području Brčko distrikta uz zaključak kojim se obavezuju vladino Odjeljenje za komunalne poslove i Javno preduzeće „Komunalno Brčko“ da u roku od sedam dana sačine prijedlog otklanjanja nedostataka u najkritičnijim područjima i o tome informišu Vladu Distrikta radi preduzimanja daljih aktivnosti s ciljem obezbjeđenja kvalitetnog vodosnabdijevanja u tim mjestima.

Skupština je izmijenila odluku o ličnom učešću osiguranih lica u troškovima realizacije prava iz zdravstvenog osiguranja i ukinula plaćanje participacije za preglede CT aparatom u brčanskom zdravstvenom centru.

 Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge, Fond zdravstvenog osiguranja i JZU treba da izvrše analizu finansijskih sredstava neophodnih za finansiranje svih vidova zdravstvene zaštite na način propisan članom 82 Zakona o zdravstvenom osiguranju Brčko distrikta BiH i da u roku od 90 dana Skupštini predlože novi model participacije za određene usluge zdravstvene zaštite.

K znanju su primljene i informacije o dokumentu okvirnog budžeta Brčko distrikta za period od 2023. do 2025. godine, povećanju cijena poreza na nekretnine i o uništavanju poljoprivrednih usjeva od strane divljih životinja.

Usvojene su odluke o utvrđivanju javnog interesa koje se odnose na izgradnju puta u urbanom području Slijepčevići i na rekonstrukciju dijela ulice Ajanovića u stambenom naselju Kolobara.

Podijelite na društvenim mrežama