Video Skupštine Brčko distrikta BiH

Ovdje možete pogledati promotivni video Skupštine Brčko distrikta BiH. Više snimaka možete potražiti na našem You Tube kanalu. Skupština Brčko distrikta BiH.

PREDSJEDNIK SKUPŠTINE UGOSTIO NADU STJEPANOVIĆ, POZNATU FILMSKU DJELATNICU

mala Prijem Nada foto 3Predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Siniša Milić ugostio je danas u prostorijama Skupštine Brčanku Nadu Stjepanović, uspješnu snimateljicu u filmskoj umjetnosti koja živi i radi u New Yorku i njezinog oca Vukašina.

Milić je istaknuo da je Nada zbog svojih uspjeha u svijetu filma postala veleposlanik Brčkog, Republike Srpske i BiH te podsjetio da je bila student generacije, da je imala stipendiju Fonda „dr. Milan Jelić“ te da ju je predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović odlikovala Medaljom zasluga za narod u oblasti umjetnosti i kulture 2020. godine.

„Nada je primjer da mladi ljudi koji vole svoj posao, imaju afinitet, želju i ambiciju, mogu uspjeti i u svijetu gdje su profesionalci dokazani. Siguran sam da ćemo za Nadu čuti i u budućnosti po mnogim ostvarenjima“, rekao je  Milić.

Dodao je da ga je oduševilo to što je Nada kameru zavoljela u srednjoj školi kroz sekciju te da to može govoriti svima nama kako da u idućem razdoblju razvijamo srednje obrazovanje, da se kroz sekcije razvijaju različiti talenti.Nada Stjepanović foto 2

Nada Stjepanović, koja je po zvanju diplomirani režiser i  master  filmskih umjetnosti, istaknula je da trenutačno radi kao asistent kamere na dokumentarcima, dugometražnim filmovima i promidžbama i da ponekad radi i kao operator kamere i direktor fotografije te da joj je želja da snima mnogo više filmova kao direktor fotografije.

Stjepanović je kazala da u Americi svega 10 posto žena radi na poziciji snimatelja, ali da je taj broj, ipak, mnogo veći nego prije deset godina.

„Nove generacije žena razmišljaju na drugačiji način. Školuju se za kameru i mislim da će za jedno deset godina taj postotak biti mnogo veći“, zaključila je Stjepanović.

Otac Nade Stjepanović, Vukašin nije krio zadovoljstvo zbog uspjeha kćeri, te napomenuo da je bio i ostao njezina potpora iako njemu i supruzi nije bilo lako kada je prije deset godina krenula na studij u Ameriku.

Nada Stjepanović, osnovnu i srednju školu završila je u Brčkom, dok  je osnovne studije filmske umjetnosti završila na City College u New Yorku 2016. godine. Master studije filmskih umjetnosti – Odsjek filmske fotografije završila je 2020. godine na Brooklyn College.

Do sada je snimila 26 filmova različitog žanra, a 2019. godine bila je nominirana za Kodakovu nagradu.

Članica je Udruge snimatelja BiH od 2020. godine.

Podijelite na društvenim mrežama