IZABRANO RADNO TIJELO VIJEĆA NACIONALNIH MANJINA

mala  фото 3Na konstituirajućoj sjednici Vijeća nacionalnih manjina Brčko distrikta, koja je održana danas, za  predsjedatelja Vijeća izabran je Asmir Huskić iz romske nacionalne manjine, a njegovi zamjenici će biti Lidija Ljubojević iz crnogorske nacionalne manjine i Irmela Turbić iz turske nacionalne manjine.

Konstituirajućoj sjednici Vijeća nacionalnih manjina nazočili su predsjednik Skupštine Siniša Milić, supervizor za Brčko Michael Scanlan, predstavnici OESS-a i Mreže „Promoviraj pozitivno“ kao i članovi skupštinskog Povjerenstva za zaštitu ljudskih prava.

Predsjednik Skupštine Siniša Milić rekao je da je Vijeće nacionalnih manjina konzultativno tijelo koje bi trebalo davati savjete i preporuke za očuvanje i promicanje prava nacionalnih manjina na području Distrikta.

„Skupština Distrikta će pružiti potporu radu ovog vijeća na realizaciji njegovih zadataka. Bez obzira na činjenicu da su naši propisi prepuni ljudskih, manjinskih i individualnih prava, smatram da postoji popriličan jaz između normativnog i faktičkog stanja, i da to zajedničkim radom popravimo na bolje“, poručio je predsjednik Milić.

Supervizor za Brčko Michael Scanlan istaknuo je da je formiranje Vijeća nacionalnih manjina potvrda da Brčko predstavlja inkluzivnu zajednicu čiju snagu predstavljaju tri konstitutivna naroda, ostali narodi i nacionalne manjine, jer, poručio je Scanlan, snaga svake zajednice je u raznolikosti.

Predsjedatelj Vijeća nacionalnih manjina Asmir Huskić, rekao je da Vijeću predstoji izrada plana i programa rada i formiranje povjerenstva čiji zadatak će biti očuvanje kulture, tradicije i jezika svih nacionalnih manjina na području Distrikta.

Lidija Ljubojević, zamjenica predsjedatelja Vijeća nacionalnih manjina, istaknula je da Vijeće trenutačno ima osam članova te da je pozicija predsjedatelja rotirajuća na svakih osam mjeseci između predsjedatelja i njegovih zamjenika.

Na današnjoj konstituirajućoj sjednici za tajnika Vijeća je izabran Kristijan Jenei iz mađarske nacionalne manjine i usvojen je Poslovnik o radu Vijeća.

Podijelite na društvenim mrežama