Video Skupštine Brčko distrikta BiH

Ovdje možete pratiti uživo prijenos sjednica Skupštine Brčko distrikta BiH ili video snimak posljednje održane sjednice. Više snimaka možete potražiti na našem You Tube kanalu. Skupština Brčko distrikta BiH

ODRŽANA JAVNA RASPRAVA O NACRTU ZAKONA O OBNOVLJIVIM IZVORIMA ENERGIJE

mala Foto-javna rasprava-obnovljivi izvoriSkupštinsko Povjerenstvo za komunalnu, javnu djelatnost i zaštitu okoliša i Odjel za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH proveli su javnu raspravu o Nacrtu zakona o obnovljivim izvorima energije i učinkovitoj kogeneraciji u Distriktu za koji su najviše interesiranja pokazali gospodarstvenici.

Povjerenstvo će sumirati rezultate i Skupštini podnijeti izvješće s prijedlozima i mišljenjima s javne rasprave, nakon čega će se o Nacrtu izjasniti i zastupnici, u drugom čitanju.

Voditelj Pododjela za razvitak i strategiju komunalnih usluga Vlade Brčko distrikta BiH Predrag Ljubojević rekao je da će zakon biti na usluzi građanima te da će urediti oblast obnovljivih izvora energije i pružiti mogućnost da energiju koja je svuda oko nas iskoristimo na najbolji način.

Ljubojević je naveo da je zakonom predviđena upotreba  sunčeve energije,  bioplina, biogoriva i drugih vrsta obnovljivih izvora energije, te da Distrikt za to ima potencijala.

„Brčko distrikt godišnje troši 270 000 gigavati električne energije i dio koji sada trošimo moći ćemo proizvesti  iz obnovljivih izvora. Višak proizvedene električne energije moći će se prodavati. Građani Brčko distrikta, jedini u BiH, ne plaćaju nikakvu naknadu za korištenje obnovljivih izvora energije“, istaknuo je Ljubojević.

Napomenuo je da su zakonom previđeni i poticaji za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora kako za pravne tako i za fizičke osobe, što će biti uređeno pravilnicima koji će se donositi svake godine.

Nacrt zakona o obnovljivim izvorima energije i učinkovitoj kogeneraciji u Brčko distriktu usvojen je u prvom čitanju na 25. redovitoj sjednici Skupštine.

Podijelite na društvenim mrežama