ПОЧЕЛИ ПРИПРЕМНИ РАДОВИ НА РЕКОНСТРУКЦИЈИ ЛУКЕ

mala Luka 2У Брчком је у присуству представника извршне и законодавне власти Дистрикта,  Европске уније, Европске банке за обнову и развој и Канцеларије високог представника званично обиљежен почетак припремних радова на реконструкцији и модернизацији луке.

Предсједник Скупштине Брчко дистрикта БиХ Синиша Милић, обраћајући се присутнима, истакао је да је пројекат ревитализације луке један од најзначајнијих пројеката у Брчком који ће Дистрикт позиционирати у центар интеграцијских активности када је у питању повезивање привреде и саобраћаја, не само у БиХ већ и региону.

„Важно је да се након трогодишње блокаде у реализацији овог важног пројекта, и практично истека грејс периода, ипак кренуло у његову реализацију. На примјеру овог пројекта треба да покажемо највреднији ресурс, а то је повјерење. Постоје природне погодности дистрикта Брчко, али кредитни рејтигн сваке земље се одређује на основу повјерења у локалне институције власти, правосудни систем, владавину права и мислим да је то нешто на чему треба да радимо да би ово био почетак, а не крај једне успјешне приче“, рекао је предсједник Милић. Luka 1

Градоначелник Брчко дистрикта БиХ Есед Кадрић рекао је да су и поред свих изазова у протеклој години завршене све припремне радње, да ће модернизација једине ријечне луке у БиХ – луке Брчко повећати конкурентност дистрикта Брчко када је ријеч о привредном развоју те да очекује да ће корист од овог пројекта имати цјелокупна економија БиХ, али и њени грађани.

Директор брчанске луке Перица Јосић подсјетио је да се пројекат модернизације луке састоји из три дијела – реконструкција платоа са одводњом оборинских вода, набавка нове дизалице три пута већег капацитета од постојеће и реконструкција жељезничке пруге од жељезничке станице Брчко Ново до луке са изградњом приступног пута и да ће радови прво почети на реконструкцији платоа, а обављаће их јавна предузећа „Бијељина путеви“ и „Приједор путеви“.

Директор канцеларије Европске банке за обнову и развој у БиХ Мануела Несл  изјавила је  да ће ЕБРД наставити да подржава овај развој, надајући се да ће и приватни инвеститори искористити могућности у новој луци као и побољшање инфраструктуре у цијелој БиХ, постижући боље везе са земљама у региону и ЕУ.

Шеф Делегације и специјални представник ЕУ у БиХ, амбасадор Јохан Сатлер рекао је да, захваљујући свом стратешком и географском положају, лука Брчко може постати кључна транзитна тачка за проток теретног саобраћаја између БиХ и ЕУ, а након обнове застарјеле инфраструктуре и централна повезница за економије региона те да је задовољан што је ЕУ подржала модернизацију луке Брчко с три милиона евра бесповратних средстава.

Супервизор за Брчко Мајкл Скенлан истакао је да су у Дистрикту видљиве промјене када је у питању више транспарентности, одговорнији начин трошења јавних средстава и пружања услуга грађанима, али да би се промјена заиста десила потребно је да се почетком јесени виде промјене када је у питању реформа јавне управе, иницијатива Студен групе и пројекти Свјетске банке који се тичу управљања отпадом.

Укупна вриједност пројекта ревитализације и модернизације луке је десет милиона евра и финансира се бесповратним средствима ЕУ у износу од три милиона евра и кредитом од Европске банке за обнову и развој у износу од седам милиона евра. Средства ЕУ обезбијеђена су кроз Инвестициони оквир за Западни Балкан, у оквиру којег међународне финансијске институције и донатори обезбјеђују финансирање за велика инфраструктурна улагања у региону.

Пројекат рехабилитације је у складу са Агендом повезаности Европске уније, која промовише транспортну повезаност на Западном Балкану као важан фактор за економски развој, регионалну сарадњу и интеграцију са Европском унијом.     

 

 

Подијелите на друштвеним мрежама