ПРЕДСЈЕДНИК СКУПШТИНЕ И ГРАДОНАЧЕЛНИК ОДРЖАЛИ ЗАЈЕДНИЧКУ НОВОГОДИШЊУ КОНФЕРЕНЦИЈУ ЗА МЕДИЈЕ

mala Foto novogodišnji pres Kadrić 2Предсједник Скупштине Брчко дистрикта Синиша Милић и градоначелник Брчко дистрикта Есед Кадрић одржали су данас заједничку новогодишњу конференцију за медије на којој су сумирали резултате рада законодавне и извршне власти Дистрикта у 2021. години.

Предсједник Скупштине Синиша Милић оцијенио је задовољавајућом годину на измаку, те подсјетио да је Дистрикт показао висок степен одговорности након локалних избора одржаних у новембру 2020. и први у БиХ  формирао нову извршну власт након тих избора.

„То је показало и одредило правац дјеловања ове владајуће већине. Мимо свих очекивања постигнута је сагласност о избору градоначелника, предсједника Скупштине, о новој Влади и кренуло се у реализацију низа значајних пројеката“ подсјетио је Милић.

Милић је напоменуо да су у овој години усвојена два буџета Дистрикта и низ закона од суштинског значаја за Брчко, прије свега Закон о спречавању сукоба интереса у институцијама Дистрикта који је рађен у сарадњи са ОХР-ом.Foto novogodišnji pres Milić 2

Он је истакао да је формирана Комисија за спречавање сукоба интереса, која је, ових дана, свим носиоцима јавних функција упутила допис у којем се од њих тражи да доставе сву документацију везану за њихово имовинско стање на основу чега ће одлучивати да ли постоје или не постоје елементи сукоба интереса.

Милић је подсјетио и да је у 2021. години почела са радом Канцеларија за превенцију корупције и координацију активности на сузбијању корупције те да је Скупштина именовала директора и два замјеника директора Канцеларије која ће пуним капацитетом почети са радом наредних мјесеци.

„Дио надлежности Канцеларије за превенцију корупције је и заштита узбуњивача и давање обавезујућих мишљења на све акте које доносе Влада и Скупштина“ истакао је Милић.

 Милић је напоменуо да се протеклих годину дана радило на стварању предуслова за унапређивање економије и покренуто је неколико пословних иницијатива на основу Закона о јавној имовини путем специјалне погодбе.

„Очекује нас на прољеће реализација договора са OSC групација око формирања слободне економске зоне, ужурбана реализација ревитализације Луке Брчко, изградња магистралног цјевовода трасом обилазнице и низ других пројеката“, рекао је Милић.

Градоначелник Брчко дистрикта Есед Кадрић истакао је да су годину на измаку обиљежили рад и тежња да Дистрикт иде узлазном путањом и остане примјер успјешне локалне заједнице.

Кадрић је подсјетио да је у 2021. години усвојена Стратегија развоја Брчко дистрикта, да је урађен велики број инфраструктурних пројеката, али и да се велики број инфраструктурних пројеката реализује,  као што су трасирање ауто-пута Београд–Сарајево кроз територију Дистрикта, реконструкција међудржавног моста на ријеци Сави, изградња школских и спортских објеката.

„Уз подршку Свјетске банке, пред нама су четири важна пројекта: изградња центра за управљање чврстим отпадом, санација постојеће депоније, уређење обале ријеке Саве и регулација корита ријека Брка и Близна“, навео је Кадрић.

Подијелите на друштвеним мрежама