ЈАВНА РАСПРАВА О НАЦРТУ ЗАКОНА О ПЧЕЛАРСТВУ ИЗАЗВАЛА ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ ПЧЕЛАРА

mala Foto - Javna rasprava- zakon o pčelarstvuЈавна расправа о Нацрту закона о пчеларству Брчко дистрикта, која је одржана у великој сали Скупштине, изазвала је велико интересовање пчелара који су изнијели низ примједби на предложени текст закона.

Синиша Голић, предсједавајући скупштинске Комисије за економски развој и пољопривреду, која је била носилац јавне расправе, рекао је да ће Комисија и Одјељење за пољопривреду, шумарство и водопривреду пажљиво анализирати све предлоге и примједбе пчелара које су изнијели током јавне расправе о Нацрту закона о пчеларству, те да ће одређени број примједби бити увршћен кроз амандманско дјеловање до коначног усвајања закона.

„Записници са ове јавне расправе, са свим оним што је предложено биће достављени свим посланицима Скупштине. Комисија за економски развој и пољопривреду ће урадити посебну анализу. Одјељење  за пољопривреду, шумарство и водопривреду, које је и предлагач овог закона, мораће све сублимирати и одредити се о свим предлозима до коначног усвајања закона“, рекао је Голић.

Он је истакао да би закон највјероватније требало да буде усвојен до краја године.

Пчелари су од  надлежних тражили, прије свега, да закон буде у потпуности усклађен са законима Хрватске и Србије, да дефинише надокнаду штете пчеларима у случају да пчелиње друштво оболи од америчког трулежа, као и да се дефинише вријеме третирања воћа како би се пчеле заштитиле од угинућа.

Анкица Росић Перић из Одјељења за пољопривреду напоменула је да је циљ закона унапређивање пољопривредне и воћарске производње, очување пчела и пчеларске дјелатности те да се законски регулише та област јер то до сада није био случај. 

Подијелите на друштвеним мрежама

email-login

Тренутно је ту:

Ко је на мрежи: 203 гостију и нема пријављених чланова